Despre meseria de îngrijitor persoane vârstnice – interviu cu domnul Marius Windt
Pentru a fi îngrijitor de seniori este nevoie de răbdare și pasiune pentru ceea ce faci. Domnul Marius Windt ne-a povestit mai multe detalii despre experiența dumnealui ca îngrijitor în Germania și a transmis un mesaj pentru toate persoanele care lucrează în domeniu: acest loc de muncă este unul care te ajută și pe tine și pe cei din jur, iar pasiunea pentru ceea ce faci este foarte importantă.
Vă invităm să citiți întreg articolul aici:
Cum ați aflat de Promedica24 și de ce ați ales să lucrați cu noi?
Din câte îmi amintesc, era o postare pe Facebook în care se căuta personal în domeniul îngrijirii de seniori. De mai mult timp eram pe calea dezvoltării personale și spirituale și îmi doream să fac ceva pentru a ajuta oamenii. Lucram pe vremea aceea în Mediaș și am căutat atunci o firmă de îngrijire, am discutat cu ei, doar că acceptau doar femei, nu și bărbați. După ce am găsit postarea de la Promedica24, am fost la firmă, am întrebat și au spus că au oferte și pentru bărbați și m-am bucurat foarte tare. M-am informat despre ce este vorba și am semnat și contractul în aceeași zi.
Care a fost prima impresie pe care ați avut-o atunci când am interacționat prima dată cu noi?
Foarte bună, doamnele de la Promedica24 au fost foarte amabile, mi s-a prezentat exact ce și cum trebuie să fac, am discutat, mi s-au dat toate informațiile și nu a durat foarte mult.
Ce v-a determinat să lucrați în domeniul îngrijirii de seniori?
Cum spuneam, doream să ajut pe calea vindecarii, să ajut oamenii și după mi-am dat seama că făcând asta, nu doar ajutăm alți oameni, dar ne vindecam și pe noi înșine și învățăm ce este răbdarea, înțelegerea, compasiunea față de celelalte persoane, învățăm să scăpăm de prejudecăți. Chiar m-a ajutat foarte mult din punctul acesta de vedere. Ai nevoie de toate acestea în relația cu ceilalți oameni.
Ne bucurăm mult să vedem că faceți lucrurile din pasiune și ne-ar plăcea să ne spuneți care credeți că sunt calitățile unei persoane care lucrează ca îngrijitor de seniori.
Răbdarea este foarte importantă, înțelegerea, pentru a putea vedea lucrurile și din punctul celuilalt de vedere. Fiecare avem puncte diferite de vedere și este important să poți înțelege cum văd și ceilalți situația. Fiecare suntem crescuți diferit și avem personalități diferite. Trăind și ajutându-ne unii pe alții, ajungem să avem acea înțelegere, compasiune față de alte persoane, și iubire chiar față de persoane necunoscute, ceea ce în ziua de astăzi este mai greu.
Cum ați reușit să faceți atât seniorii, cât și familiile acestora să aibă încredere în dumneavoastră?
Vorbind unii cu ceilalți, comunicarea este foarte importantă. Tu fiind alături de acea persoană și ajutând-o, lucrând împreună, ajungi să stabilești o legătură puternică cu aceasta. Comunicarea ajută foarte mult.
Din acest punct de vedere, vi se pare importantă cunoașterea limbii germane?
Da, este un lucru foarte important, numai așa poți să comunici. Dacă nu cunoști limba țării unde lucrezi și trăiești, rămâi izolat și aștepți doar să treacă timpul. Dacă poți comunica cu acea persoană, se stabilește o legătură și reușești să te incluzi în acea familie, cunoști membrii acesteia, te atașezi și reușești să faci parte din familia lor în acea perioadă.
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le aveți ca îngrijitor de seniori?
Când vezi că persoana respectivă și familia acesteia îți sunt foarte recunoscători pentru ceea ce faci, pentru implicarea ta. Aceasta este cea mai mare satisfacție. Plus dezvoltarea ta, în ceea ce privește învățarea compasiunii, a înțelegerii.
Ați avut parte de experiențe plăcute la cazurile unde ați fost? Ne puteți povesti o situație de care vă amintiți cu drag?
Au fost mai multe. Dar cred că cel mai plăcut este momentul în care pleci și persoana respectivă îți mulțumește, îți este foarte recunoscătoare și îți spune că ar fi foarte bucuroasă să te întorci din nou. Au fost multe, întâlnești tot felul de persoane și ajungi să le cunoști, dar cel mai important și comun este când te desparți și-ți spune că s-ar bucura să te întorci din nou și să-l îngrijești și să-i fi alături.
A fost un caz la care o doamnă nu putea să se hrănească singură și soțul nu avea răbdare și uneori îi dădea prea multă mâncarea. Și eu văzând că doamna nu se descurcă, l-am rugat pe acesta să mă lase să-i dau eu. Cu răbdare, îi dădeam câte puțin, așteptam să mestece și am văzut în privirea doamnei că era recunoscătoare. Nu prea vorbea, dar am văzut înțelegere și mulțumire. A fost un moment frumos că am putut să ajut și să văd că înțelegerea a fost recunoscută.
Ne bucurăm să auzim că primiți această recunoaștere din partea persoanelor pe care le îngrijiți. Ați întâmpinat și momente dificile?
Da, au fost și cazuri mai dificile. De exemplu, am fost la o doamnă în vârstă care a avut un accident la schi și avea dureri deosebit de mari în timpul nopții nu putea să doarmă și uneori mă ruga să-i curm durerea. Acesta a fost lucru care nu a fost atât de ușor. A trebuit să o liniștesc, să o calmez, să-i explic. Doamna fusese medic și i-am explicat că nu se poate așa ceva și am încercat să o liniștesc să treacă peste aceste momente grele. Până la urmă se liniștea. Dar avea perioade când avea aceste dureri și îi explicam că nu putem să alegem noi când plecăm, ci când este momentul pentru fiecare.
Ați mai fost în Germania înainte de a lucra ca îngrijitor?
Am lucrat și am trăit 17 ani în Germania. Nu am lucrat mereu, au fost și perioade în care am făcut cursuri de specializare, dar am fost și DJ, am lucrat și la căile ferate, chiar și ca bodyguard. Poate mulți nu s-ar fi așteptat ca un bodyguard să lucreze ca îngrijitor, dar îmi plăcea foarte mult să comunic cu oamenii, să vorbesc cu ceilalți. Când eram la ușă ca bodyguard, încercam să-i calmez frumos, să discut cu ei. Când eram DJ, la fel, venea lumea să converseze, cand aveam timp, mai discutam. Am lucrat și la o cafenea în Sibiu și acolo socializam mai mult, plus aveam diferite stiluri de muzică, la amiază puneam Mozart, Beethoven, muzică ambientală. În weekend aveam alte stiluri de muzică. Toate experiențele m-au ajutat foarte mult pentru comunicare. Acum pot să comunic mai ușor cu ceilalți oameni, am devenit mai relaxat, m-a ajutat foarte mult.
Nu a fost dificil să treceți de la muzică, la a discuta cu persoane mai în vârstă, persoane care are probleme de sănătate?
Depinde de fiecare. La mine a fost ușor pentru că atunci când pornit în călătoria dezvoltării personale, am început să meditez, să caut să mă schimb ca personalitate, am început să mă las de muzica care este mai zgomotoasă, mai agitată și am trecut la muzica mai clasică, chiar la muzică de meditație. Am făcut asta treptat, nu a fost o trecere bruscă, a fost o renunțare pe care am ales-o eu însumi.
Ce vă place cel mai mult în Germania, dat fiind că o cunoașteți atât de bine?
Organizarea, s-au schimbat și aici multe, dar îmi place organizarea, curățenia, rânduiala, chiar dacă nu mai e la fel ca înainte. Și felul de a fi al unor oamenii, înveți foarte mult schimbând cultura, societatea. În orice țară mă gândesc, nu doar în Germania. M-a schimbat foarte mult.
Ați călătorit în această perioadă?
Da, mă întorc mereu acasă. Din 2007 m-am întors în țară, dar n-am mai lucrat aici. Am avut tot felul de job-uri și am tot am făcut diferite școlarizări în Germania. Am făcut o singură încercare în România, la o firmă care lucra cu cabluri pentru mașini. Am făcut o școlarizare la Mediaș și am mers doar prima zi de lucru, dar când am văzut atmosfera și ce era la bandă, eu întorcându-mă de puțin timp din Germania, în momentul acela mi-am dat seama că nu e ce-mi doresc, nu este pentru mine. Salariul era foarte mic și nu mi-ar fi ajuns să trăiesc. Am ales să lucrez în Germania, așa fiind cel mai bine pentru mine, dar mereu m-am întors în țară. Am făcut două specializări la căile ferate, dar acolo s-a întâmplat un accident de tren. Eu l-am avertizat pe unul dintre colegi care nu a închis linia ferată și a sosit trenul și chiar erau oameni pe linia ferată. Noroc că am insistat să-i însoțesc și când am văzut trenul, am reușit să-i ajut să sară de pe linie și trenul a luat-o într-o parte și a spulberat tot, dar nu a fost niciun rănit din fericire. Mi-am dat seama atunci că e ceva periculos pentru mine. Am așteptat să văd ce măsuri se iau și am văzut că nu s-au luat măsurile necesare, așa că am renunțat.
Cum credeți că a influențat pademia domeniul în care lucrați?
Nu prea mult, când am plecat am făcut testul pentru Covid-19. După 2-3 ore rezultatul a fost gata și seara am putut pleca. A fost foarte bine organizat totul.
Cum vă înțelegeți cu coordonatoarea de contract?
Ne înțelegem foarte bine. Când sunt probleme întotdeauna discutăm, mă ajută. La început am avut o problemă la o familie, dar m-a ajutat și mi-a explicat. Soțul doamnei pe care o îngrijeam a înțeles greșit ceea ce spusesem eu și nu știam că lucrurile organizatorice sau alte probleme nu trebuie discutate cu persoanele în îngrijire, ci cu persoana de legătură. Și atunci am discutat cu coordonatoarea și aceasta m-a ajutat.
Ce mesaj ați avea să le transmiteți persoanelor care lucrează în domeniul îngrijirii de seniori?
Mesajul meu este să vadă mai mult decât satisfacția financiară, să vadă că ajutând alte persoane în suferință care nu se pot descurca singure, învățând înțelegerea, compasiunea se vor putea dezvolta. Fiecare nu trebuie să se gândească doar la partea materială, ci și la ceea ce primesc din punct de vedere personal: primești afecțiune, te dezvolți, înțelegi ce înseamnă compasiunea, răbdarea. De când fac acest lucru, mi-am dat seama că fiecare experiență m-a ajutat să mă dezvolt. Învățând ce înseamnă înțelegerea și compasiunea, vei putea să le dai și familiei tale, rudelor tale același lucru. Cunoști și alt oraș, alte localități, ai alte experiențe de viață. De exemplu, eu mă bucur foarte mult de momente când am pauze, mă relaxez, merg la plimbare prin pădure, pe marginea unui râu, prin oraș, acest lucru mă relaxează foarte mult. Și am foarte multe momente frumoase cu familia și cu persoana respectivă. Multe familii au obiceiuri să se întâlnească la ora 4 la cafea, la prăjitură și de multe ori sunt invitat și eu.
Ne bucurăm să vedem că faceți lucrurile din pasiune și că doriți să ajutați alți oameni și ne-a făcut deosebită plăcere să discutăm astăzi.
M-am bucurat mult de această idee de a aduce un nou punct de vedere în ceea ce privește locul de muncă în domeniul îngrijirii seniorilor. Fiecare avem familie, părinți care ajung la o anumită vârstă și această experiență ne va fi utilă și să-i ajutăm pe ei să treacă peste acele momente grele. De aceea e important să înțelegem că acest loc de muncă este unul care te ajută și pe tine și pe cei din jur.