Diabetul zaharat – o problemă în creștere
Diabetul zaharat reprezintă un grup de boli metabolice caracterizate prin hiperglicemie, adică creșterea nivelului de zahăr din sânge. Această stare rezultă dintr-un dezechilibru în secreția sau acțiunea insulinei. Diabetul zaharat este o boală serioasă și cronică, care apare atunci când organismul nu poate produce insulină (diabet de tip 1) sau nu o poate produce și utiliza eficient (diabet de tip 2).
Hiperglicemia, care este caracteristică diabetului zaharat, duce la apariția complicațiilor tardive ale diabetului, cum ar fi retinopatia (afectarea sau chiar pierderea vederii), neuropatia (afectarea simțului), nefropatia (afectarea funcționării rinichilor), precum și accidente vasculare cerebrale, infarcte și sindromul piciorului diabetic. Aceste tulburări sunt asociate cu leziuni ireversibile, disfuncții și insuficiență a organelor menționate anterior, ceea ce poate duce la scăderea calității vieții sau la stări grave care pun viața în pericol. Prevenirea complicațiilor reprezintă principalul obiectiv al tratamentului diabetului zaharat.
Diabetul zaharat este diagnosticat pe baza nivelului prea ridicat de zahăr din sânge. Glicemia crescută (hiperglicemia) poate apărea pe stomacul gol și/sau după masă. Diagnosticul diabetului zaharat poate fi stabilit pe baza testului de glucoză în sânge pe stomacul gol sau pe baza testului de toleranță la glucoză.
Diabetul de tip 1 – boala autoimună dependență de insulină
Este forma principală de diabet în copilărie, dar poate apărea la orice vârstă. Nu poate fi prevenit. Persoanele cu diabet de tip 1 necesită administrarea de insulină pentru a supraviețui.
Simptome:
Sete intense, urini abundente, oboseală, apatie, scădere în greutate, miros de acetonă din gură.
Diabetul de tip 2 – boala cronică neinsulino-dependentă
Diabetul de tip 2 reprezintă peste 90% din cazurile de diabet din întreaga lume. Există dovezi că diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau amânat, iar există din ce în ce mai multe dovezi că remisia diabetului de tip 2 este posibilă.
Simptome:
Foame frecventă, somnolență, oboseală, tulburări de Vedere, sete moderată crescută, infecții genitale, piele uscată și mâncărime.
Stadiul pre-diabetic
Stadiul pre-diabetic este un termen din ce în ce mai folosit pentru a descrie persoanele cu tulburări de toleranță la glucoză și/sau deficiențe ale glicemiei pe stomacul gol. Acesta indică un risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2 și a complicațiilor asociate cu diabetul.