Metode de a gestiona stresul cu care se confruntă o îngrijitoare de seniori

9 noiembrie 2020
Evaluați articolul

Un loc de muncă în Germania ca îngrijitoare de seniori la domiciliu cu Promedica24 presupune numeroase responsabilități și sarcini pe care o persoană trebuie să le îndeplinească zi de zi, iar o persoană care dorește un astfel de job, trebuie să știe cum să gestioneze situațiile mai stresante și să nu se lase afectată de emoțiile care provin din asemenea cazuri. Deoarece job-ul de îngrijitoare la domiciliu este unul care necesită foarte multă atenție și răbdare, în special atunci când persoana îngrijită se confruntă cu afecțiuni grave de sănătate, o îngrijitoare poate întâmpina situații stresante și să nu facă față așa cum trebuie. În plus, schimbarea mediului, începerea unui loc de muncă într-o țară străină și faptul că este departe de familie și prieteni, contribuie la stresul îngrijitoarei.

Ce este stresul și cum se manifestă?

Toate persoanele sunt afectate de stres la un moment dat, iar situațiile stresante sunt diferite – acestea pot să provină din certuri familiale, perioade aglomerate la serviciu sau probleme financiare. Trebuie știut că stresul poate să apară din numeroase situații, iar un pic de stres poate fi benefic în unele cazuri, dar prea mult, pe o perioadă îndelungată, poate duce la îmbolnăvire atât fizică, cât și mentală. Pentru a putea controla stresul, primul pas este recunoașterea simptomelor. Deși pare simplu, pentru multe persoane poate fi foarte dificil, deoarece acestea sunt obișnuite cu situații stresante și își dau seama doar atunci când ating un punct critic.

Stresul înseamnă lucruri diferite pentru fiecare persoană. Ceea ce provoacă stres unei persoane, poate fi percepută ca o situație obișnuită pentru alta, deoarece unii oameni sunt mai capabili să facă față acestor situații decât altele. Dar trebuie menționat faptul că nu orice caz care provoacă stres este rău. În doze mici, spre exemplu, stresul poate ajuta la îndeplinirea mai eficientă a unor sarcini, ceea ce reprezintă un beneficiu, organismul fiind conceput pentru a face față unui anumit nivel de stres.

Netratat pe o perioadă lungă de timp, stresul afectează toate aspectele vieții unei persoane, inclusiv emoțiile, comportamentul, capacitatea de gândire și sănătatea. Din cauza faptului că oamenii tratează în mod diferit situațiile de stres, simptomele pot varia, putând fi asemănătoare cu cele ale unei afecțiuni medicale.

Metode de a face față stresului pe care o îngrijitoare la domiciliu trebuie să le cunoască

Atunci când o persoană alege un loc de muncă în Germania ca îngrijitoare de vârstnici la domiciliu, trebuie să se aștepte la faptul că se va confrunta, uneori, și cu situații mai dificile, care provoacă stres, dar să nu uite faptul că are la dispoziție numeroase modalități pentru a îl ameliora. Iată câteva modalități utile pentru o îngrijitoare la domiciliu pentru a gestiona stresul.

  1. Respiră lent și adânc

Unul dintre cele mai rapide moduri de a vă calma și a alina stresul este de a respira mai lent. Aceasta este o metodă ce ameliorează simptomele stresului și permite relaxarea corpului. De asemenea, respiratul pe nas și expiratul pe gură, pentru a duce mai mult oxigen în sânge, este o altă metodă de relaxare. În plus, o îngrijitoare poate descărca pe telefonul mobil o aplicație care utilizează indicii vizuale, pentru a ajuta la respirația într-un ritm lent și constant.

  1. Aromaterapia

Terapiile care stimulează simțul olfactiv pot avea un efect de relaxare asupra sistemului nervos al organismului. Aromaterapia este practica de a inhala parfumul uleiurilor esențiale pentru a îmbunătăți starea de spirit. De exemplu, numeroase studii au ajuns la concluzia că uleiul esențial de lavandă poate avea un efect calmant, similar cu medicamentele anti-anxietate. O teorie a modului în care funcționează această metodă este aceea că prin stimularea receptorilor mirosului din nas, aceștia pot trimite mesaje către sistemul nervos. De asemenea, acestea au un efect pozitiv și asupra sistemului chimic al corpului. Din această cauză, aromaterapia este folosită ca un remediu natural pentru a ameliora simptomele anxietății și a stresului.

  1. Ceaiul din plante

Unele ceaiuri, în special cele din plante, dispun de proprietăți de relaxare și ameliorează simptomele stresului. Este important de reținut faptul că ceea ce poate funcționa pentru o persoană, nu va funcționa neapărat și pentru alta. Găsirea ceaiului de plante potrivit pentru relxare necesită timp. În plus, acestea rehidratează organismul și unele ceaiuri, precum cel de ghimbir și cel de lămâie, pot servi ca și aromaterapie. Iată câteva sugestii pe care îngrijitoarea de seniori le poate achiziționa, dacă nu le are deja în casa pacientului: ceaiul de lămâie, de mușețel, de ghimbir sau ceaiul cu scorțișoară și mentă.

  1. Meditația

Meditația este o metodă excelentă deoarece se poate face oriunde și s-a dovedit că are efecte pozitive în reducerea stresului. Totodată, pentru persoanele religioase, rugăciunea funcționează într-un mod similar. Numeroase studii au arătat faptul că meditația reduce tensiunea arterială, îmbunătățește sistemul imunitar și crește capacitatea de concentrare. De asemenea, există aplicații mobile care vă pot ajuta să vă relaxați prin meditație, în doar câteva minute pe zi.

  1. Exercițiile fizice

Exercițiile fizice reprezintă un mod excelent de a ameliora efectele stresului, de a stimula starea de spirit și de a îmbunătăți atât sănătatea fizică, cât și mentală. Acestea ajută la îndepărtarea sentimentelor negative. De asemenea, ajută și la un somn mai bun. Îngrijitoarele la domiciliu trebuie să știe că nu sunt necesare ore de antrenament, ci doar câteva minute pe zi sunt suficiente pentru a avea efecte pozitive. Acestea ar putea să își facă o rutină zilnică de mișcare împreună cu seniorul.

  1. Comunicarea cu un prieten apropiat

Comunicarea cu o persoană apropiată, de încredere, este o altă modalitate de a reduce stresul, deoarece oferă îngrijitoarei posibilitatea de a se descărca emoțional și de a vorbi și despre alte lucruri care nu au legătură cu locul de muncă. Ideale sunt întâlnirile personale, dar comunicarea prin telefon sau prin apel video sunt opțiuni la fel de bune.

  1. Muzica

Muzica este o modalitate excelentă de a îmbunătăți starea de spirit și de a reduce efectele stresului. Indiferent dacă vă place să ascultați melodii ceva mai energice sau ceva clasic precum un jazz liniștitor, muzica este o metodă foarte bună care ajută la relaxare. Crearea unui playlist cu melodiile preferate și ascultarea lor atunci când simțiți efectele stresului vă poate calma și ameliora simptomele.

  1. Plimbări prin natură

Cât mai mult timp petrecut afară, alături de peisaje naturale și aer curat, reprezintă un mod simplu, dar eficient, pentru a reduce stresul cu care se confruntă o îngrijitoare de seniori la domiciliu. Studiile au arătat faptul că timpul petrecut în natură reduce nivelul hormonilor de stres, stimulează sistemul imunitar și scade anxietatea.

  1. Masajul

După o zi obositoare de muncă, masarea mușchilor încordați ajută la recuperare, dar și la reducerea durerii și a stresului. Numeroși sportivi și profesioniști din domeniul sănătății susțin faptul că masajul îmbunătățește fluxul de sânge, astfel reducându-se simptomele negative cauzate de stres sau anxietate. Pentru o îngrijitoare de vârstnici la domiciliu, masarea mușchilor gâtului și umerilor este o metodă eficientă. Acest lucru se poate face foarte simplu de oricine, fie cu ajutorul unui ulei special de masaj, fie cu o minge pentru masaj.

  1. Activitățile creative

Luați o pauză de la sarcinile de muncă și concentrați-vă pe ceva creativ, cum ar fi pictura, scrisul, fotografia, gătitul sau tricotatul. Aceste activități pot îndepărta gândurile negative și direcționează energia către ceva pozitiv și distractiv.

  1. Activitățile distractive

O îngrijitoare de seniori la domiciliu nu trebuie să uite să se destindă din când în când. Uneori, cel mai bun medicament pentru a scăpa de stres este râsul. Puteți să citiți o carte amuzantă sau să urmăriți un film sau serial de comedie.

  1. O baie sau un duș fierbinte

Un duș răcoritor este un mod excelent de a începe ziua, dar o baie fierbinte este ce ai nevoie pentru a te destinde la sfârșitul unei zile obositoare și a scăpa de efectele negative ale stresului. Pentru o relaxare cât mai bună, se recomandă adăugarea sărurilor sau a uleiurilor esențiale parfumate, pentru a calma mușchii și a îmbunătăți circulația. De asemenea, o baie caldă poate îmbunătăți și respirația. Temperatura apei și presiunea exercitată pe piept crește capacitatea pulmonară și aportul de oxigen. Acest lucru este benefic nu doar pentru a reduce stresul, ci și pentru a reduce tensiunea arterială. În special pentru persoanele care au ales un loc de muncă ca îngrijitoare de vârstnici, aceasta este o metodă ideală pentru relaxare.

  1. Scrierea gândurilor într-un jurnal

Această metodă permite organizarea gândurilor și, totodată, să nu uitați unele lucruri și să fiți mai productivi. Astfel, punând toate gândurile și ideile la un loc, le puteți organiza și puteți îndeplini toate sarcinile mult mai eficient.

Recomandările Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori la domiciliu

Stresul face parte din viața fiecărei persoane, iar ce contează cel mai mult, este modul în care este gestionat. Unul dintre primele lucruri pe care o îngrijitoare trebuie să îl facă când vine vorba de stres, este să recunoască semnele și simptomele acestuia, pentru a preveni consecințele sale asupra sănătății. De asemenea, sunt recomandate și vizite periodice la medic deoarece unele simptome ale stresului pot să provină dintr-o problemă de sănătate.

Pentru că un loc de muncă ca îngrijitoare de bătrâni la domiciliu, presupune, în mod inevitabil, un nivel destul de ridicat de stres, cele mai importante sunt măsurile luate pentru a-l preveni și ameliora atunci când este cazul. O îngrijitoare trebuie să știe că are la dispoziție mai multe metode eficiente de relaxare și de îndepărtare a efectelor negative provocate de stres.