Care este dieta alimentară a unei persoane în vârstă
Persoanele în vârstă suferă de anumite boli pentru care o dietă echilibrată nu este doar recomandată, ci și parte din tratament. Cu excepția cazurilor în care se prescrie altfel, o dietă adecvată pentru un vârstnic include un aport ridicat de vitamine, minerale și fibre (se recomandă consumul de fructe și legume). Persoanele în etate ar trebui să evite alimentele crude deoarece organismul lor nu le va putea digera cu ușurință. Nici alimentele bogate în calorii nu sunt recomandate deoarece metabolismul vârstnicilor este destul de lent, iar riscul de obezitate crescut.
Dieta alimentară a unui senior poate varia în funcție de afecțiunile de care acesta suferă. Îngrijitoarea trebuie să știe exact care sunt acestea și să gătească doar preparatele recomandate, orice abatere de la regim putând pune în pericol viața pacientului. Încă de la începutul activității, ea va primi toate informațiile necesare despre dieta persoanei îngrijite, inclusiv alimentele care nu îi plac acesteia și cele care sunt strict interzise.
Dieta în cazul pacientului cu stomă
O îngrijitoare de bătrâni trebuie să știe că prezența stomei la un pacient nu îi limitează dieta însă cere respectarea câtorva reguli:
- Mesele trebuie să fie variate și sănătoase, întotdeauna la ora obișnuită.
- Se vor evita legumele care provoacă balonare, cum ar fi mazărea sau varza.
- Se vor servi, în principiu, mâncăruri din pește, fructe și legume.
- Pacientul trebuie să consume minimum 2 litri de lichide pe zi.
- Mâncarea trebuie să fie mereu proaspăt preparată și ușor de digerat.
Dieta în cazul pacientului cu reflux gastric și arsuri stomacale
În această situație îngrijitoarea:
- nu îi va oferi carne grasă, mezeluri și lactate grase.
- va evita să îi ofere mâncăruri de tip fast-food și alte mâncăruri prăjite.
- nu va folosi în preparate legume precum castraveții, roșiile și ceapa.
- nu va folosi condimente precum ardeiul iute sau curry.
- nu îi va oferi sucuri de citrice, băuturi carbogazoase, cafea sau băuturi alcoolice.
Dieta în cazul pacientului cu afecțiuni ale ficatului
În cazul în care vârstnicul suferă de afecțiuni ale ficatului, îngrijitoarea va avea grijă:
- să îi ofere alimente ușor digerabile, cu un conținut scăzut de grăsimi.
- să îi pregătească 4-5 mese pe zi, servite în mod regulat la aceeași oră.
- să pună accentul pe gust, pentru a-i stimula apetitul seniorului.
- să evite alimentele grase, afumate, coapte, picante și prăjite.
- să evite fibrele cât se poate de mult.
Dieta în cazul pacienților cu afecțiuni de rinichi
În dieta celor care suferă de astfel de afecțiuni este important consumul de proteine de origine animală. Astfel, îngrijitoarea trebuie să:
- ofere alimente ușor de digerat precum brânza, rasolul de vită, peștele sau preparatele din carne de pui.
- evite mezelurile, cu excepția jambonului, șuncii și cărnii de vițel.
- folosească grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, uleiul de soia.
Dieta în cazul pacienților cu boli vasculare
O dietă adecvată reprezintă unul dintre principalele instrumente preventive împotriva bolilor cardiovasculare. Un regim echilibrat, mese variate și bogate în vitamine esențiale, săruri, proteine, grăsimi și carbohidrați, reprezintă calea către succes în lupta împotriva acestor afecțiuni. Este indicat ca îngrijitoarea de bătrâni:
- să prepare mâncăruri din pește care au un conținut scăzut de sare (deoarece sarea crește tensiunea arterială).
- să introducă în alimentație pâine din cereale integrale (conținutul ridicat de fibre reduce colesterolul și zahărul din sânge).
- să pregătească sucuri de afine, grapefruit sau coacăze (conținutul de flavonoide protejează circulația sângelui).
Dieta în cazul pacienților care suferă de diabet
Bătrânii care suferă de această afecțiune au nevoie de o atenție deosebită. Ei trebuie să consume preparate precum lapte, iaurt și brânză, produse cu granulație mare precum pastele, orezul și cartofii, uleiuri vegetale și legume.
Îngrijitoarea ar trebui ca, de mai multe ori pe săptămână, să introducă în dieta seniorului ouăle, de preferat doar albușul, carnea de pasăre slabă, carnea slabă de vițel, pește precum codul, somonul, păstrăvul și știuca.
Ar trebui să evite:
- Să îi ofere senioriului alimente grase.
- Să introducă în preparate alimente precum salamul, carnea presată, pateurile, conservele.
- Să prepare dulciuri sau băuturi îndulcite.
Îngrijitoarea de persoane vârstnice trebuie să fie extrem de atentă prima dată când ajunge la locuința vârstnicului, să caute cât mai multe informații despre afecțiunile acestuia, să ceară lămuriri atunci când nu înțelege ce preparate are voie să gătească și ce nu. Pe lângă aceste lucruri pe care trebuie să le ia în considerare, mai trebuie să țină cont și de faptul că preferințele seniorului în materie de alimente pot fi diferite față de dietă sau se pot modifica în timp. Chiar dacă o anumită dietă presupune folosirea unor anumite alimente, este important ca ele să fie pe placul pacientului iar dacă nu, să fie înlocuite cu altele din aceeași categorie.