Ce presupune îngrijirea de persoane vârstnice la domiciliu
În cei 14 ani de experiență pe piața din Germania, Promedica24 a constatat că îngrijirea la domiciliu este o sarcină căreia nu toate persoanele pot să îi facă față. În primul rând este vorba de sensibilitate la nevoile celor din jur și răbdare, calități pe care nu toți oamenii le au, dar care sunt esențiale pentru buna desfășurare a meseriei de îngrijitor vârstnici.
În al doilea rând, a pleca la muncă în străinătate înseamnă a te îndepărta de tot ce știi și ai știut vreodată. Chiar dacă durata șederii în Germania este aleasă de comun acord și este destul de mică, compania știe cât de important este ca persoanele cu care colaborează să păstreze legătura cu țara natală. Promedica24 oferă îngrijitoarelor și îngrijitorilor de persoane vârstnice asistență 24/7 tocmai din dorința de a-i ajuta să se acomodeze mai ușor și de a le crește gradul de confort într-un mediu ce presupune muncă, multă atenție și responsabilitate.
Îngrijitorul – pionul principal în îngrijirea la domiciliu
Îngrijirea la domiciliu are drept pion principal îngrijitorul, calitățile pe care acesta trebuie să le dețină fiind numeroase. Un bun îngrijitor trebuie să fie empatic, să aibă curajul să lucreze cu persoanele în vârstă și să fie flexibil deoarece fiecare casă are propriile reguli și relația cu pacientul este influențată de rapiditatea cu care acesta se adaptează. Îngrijitorul trebuie să fie înțelegător și să accepte faptul că bătrânețea este un proces normal ce aduce cu sine numeroase provocări, să se poată transpună în pielea pacientului și ale rudelor sale și să fie răbdător și stăpân pe situație chiar și în momentele mai dificile.
Dat fiind faptul că persoana vârstnică are, de cele mai multe ori, probleme de sănătate, este necesar ca îngrijitorul să fie rezistent la efort fizic intens. Sociabilitatea este o altă trăsătură căutată și, alături de cunoștințele de limba germană, este esențială pentru înțelegerea nevoilor seniorului.
Rolul îngrijitorului de persoane vârstnice la domiciliu și activitățile pe care trebuie să le întreprindă
Rolul îngrijitorului la domiciliu este clar definit – el sprijină familia în îngrijirea vârstnicului, realizează operațiunile de menaj și îl însoțește pe bătrân în realizarea activităților zilnice. Este deosebit de important ca el să fie familiarizat cu normele de igienă și de siguranță la locul de muncă pentru a-și putea îndeplini corect atribuțiile.
Îngrijitoarea își exercită sarcinile acolo unde se află persoana îngrijită, de cele mai multe ori fiind vorba chiar de locuința acesteia. Aceasta poate folosi aparatele de uz casnic, după ce pacientul sau familia acestuia au familiarizat-o cu modul de utilizare. De asemenea, în sarcina îngrijitoarei cad și activitățile legate de ordine și curățenie, persoanei îngrijite fiindu-i interzis accesul la substanțe de uz casnic, produse de curățenie sau alte substanțe potențial periculoase.
Dintre activitățile de bază în domeniul menajului și ordinii, se pot menționa:
- spălatul vaselor
- aspiratul sau măturarea pardoselii
- ștergerea (cu mopul) a pardoselii
- ștergerea prafului
- spălarea și schimbarea lenjeriei de pat și a îmbrăcăminții
- călcatul rufelor
Îngrijirea la domiciliu nu presupune a face curățenie în pod, pivniță, camera centralei sau garaj și nici a executa muncă în exteriorul casei. În cazul în care vârstnicul sau familia acestuia cer ca îngrijitoarea să execute sarcini care nu sunt trecute în fișa postului, aceasta din urmă este încurajată să facă referire la contract și la termenii acestuia și să ia legătura cu Promedica24 în cazul în care situația continuă.
Pe lângă activitățile de ordine și curățenie, îngrijitoarele la domiciliu au și responsabilități de supraveghere: persoana îngrijită va fi sprijinită în anumite activități (toaleta zilnică, îngrijirea pielii, părului și a danturii, baie sau duș, pieptănare și ras, efectuarea nevoilor fiziologice), va fi ajutată la deplasare în locuință și în afara acesteia (ridicare din pat, mers, dezbrăcare și îmbrăcare, urcatul scărilor, ieșire și revenire în locuință), va fi îmbrăcată adecvat pentru condițiile meteorologice, va fi hrănită conform dietei, etc.
Verificarea stării garderobei seniorului cade tot în sarcina persoanei angajate să aibă grijă de el. Totodată, acesta trebuie să se ocupe și de activitățile din afara locuinței – cumpărături, vizitarea farmaciilor pentru cumpărarea medicamentelor, plimbări, efectuarea vizitelor medicale, etc.
Îngrijitorul trebuie să fie atent la comportamentul seniorului și dacă observă apariția unor modificări, să informeze persoanele competente sau, în caz de urgență, să acorde primul ajutor și să solicite serviciul de urgență 112.
Ce nu trebuie să facă o îngrijitoare la domiciliu
O îngrijitoare de persoane vârstnice la domiciliu nu are voie să acorde îngrijire medicală de specialitate, aceasta va cădea strict în sarcina reprezentantului serviciului de asistență sau a asistentei medicale. Dintre activitățile pe care nu are voie să le întreprindă se pot menționa: intervenții în zona pielii, injecții, dozele de insulină, măsurarea glicemiei, tratarea plăgilor deschise.
În timpul în care merge la cumpărături, îngrijitoarea trebuie să se asigure că persoana îngrijită nu rămâne nesupravegheată, iar activitățile în care cei doi se supun unui pericol sau risc sunt strict interzise.
Toate activitățile pe care nu are permisiunea să le facă sunt prezentate îngrijitorului încă de la începutul prestării meseriei, iar dacă există anumite nelămuriri, acesta poate apela oricând la Promedica24.