Ce trebuie să știe o îngrijitoare despre declinul cognitiv la seniori

7 ianuarie 2020
Evaluați articolul

Atunci când ne referim la procesul de îmbătrânire, trebuie menționat faptul că acesta se poate declanșa printr-un declin fizic, psihologic sau social. După cum este foarte bine cunoscut în rândul oamenilor, perioada de la vârsta de 65 până la 75 de ani este recunoscută ca fiind startul vârstei a treia. Totuși, trebuie spus că acest proces diferă de la caz la caz. Stadiul de trecere spre bătrânețe se poate face într-un mod diferit în funcție de persoană, uneori mai rapid, alteori mai lent, depinzând de numeroși factori și afecțiuni ce au avut loc de-a lungul vieții. Fiind un proces natural pe care nimeni nu îl poate evita, se poate spune că îmbătrânirea începe încă din momentul nașterii.

Ingrijire batrani strainatate

Cu fiecare an ce trece, cu toții ne apropiem inevitabil de etapa de îmbătrânire, ce vine însoțită, adesea, de probleme de sănătate sau afecțiuni care afectează stilul de viață cu care ne-am obișnuit. În funcție de posibilități, există diverse metode pentru a încetini acest proces, însă el este același pentru toți. Din acest motiv, trebuie să pregătim din timp atât pentru noi înșine, cât și pentru persoanele dragi din jurul nostru care trec prin acest proces, un parcurs cât mai lin și ajutor specializat, dacă este cazul.

Ce se întâmplă la nivel psihic

Pe de o parte, odată cu trecerea anilor și ajunși mai aproape de etapa de bătrânețe, de cele mai multe ori, declinul fizic este primul aspect care se observă, manifestându-se prin afecțiuni specifice ultimei perioade din viața unei persoane, cum ar fi artrită sau osteoporoză, afecțiuni ale sistemului locomotor. Alți factori care definesc declinul fizic sunt capacitatea de efort scăzută sau aspectul general al pielii. Mai mult, din aceste transformări pot rezulta și boli cardiovasculare, acestea fiind din ce în ce mai frecvente.

Pe de altă parte, declinul psihic poate fi observat la nivel comportamental, afectiv și cognitiv. În special la persoanele aflate la vârsta a treia, începe să se restrângă câmpul de activitate, vârstnicii fiind nevoiți să renunțe la activități care la prima vedere par simple și pe care în urmă cu câțiva ani le puteau îndeplini fără mari dificultăți. Modificările biologice din întregul organism ce vin odată cu îmbătrânirea au loc inclusiv la nivel cerebral, unde se poate observa și o încetinire a proceselor cognitive. Spre exemplu, vârstnicilor le este dificil să mai învețe cu ușurință lucruri noi sau își amintesc mai greu anumite informații. De asemenea, aceștia încep să aibă sentimente contradictorii ce se schimbă în perioade scurte de timp, pot trece frecvent la sentimente de tristețe sau pot da dovadă de nesiguranță în privința anumitor lucruri. Aceste schimbări din viața lor pot să apară fie brusc, fie mai lent, dar sunt privite mereu cu un sentiment de anxietate. În planul cognitiv pot fi observare cele mai evidente schimbări, precum probleme de orientare în locuri diferite, tendința de a uita anumite lucruri în mod constant sau dificultăți de concentrare.

Lucruri pe care o îngrijitoare de seniori trebuie să le știe despre declinul cognitiv

Pe măsură ce îmbătrânim, principalele funcții ale creierului nu mai funcționează la fel de bine, iar complexitatea conexiunilor cerebrale scade. În prezent, nu sunt exact cunoscuți toți factorii care conduc la degradarea cognitivă, însă se consideră că bătrânețea este principala cauză. Pe lângă aceasta, se numără și alți factori, precum factori genetici sau biologici, factori legați de stilul de viață sau alimentație.

Degradarea funcției cognitive la seniori se manifestă prin scăderea funcțiilor în domeniul memoriei de scurtă durată, ce afectează timpul de accesare a lucrurilor deja memorate, pierderea foarte ușor a atenției și câteodată chiar și rezolvarea celor mai simple probleme. În ceea ce privește comportamentul, vârstnicii renunță la multe lucruri și își restrâng grupul de interese și preocupări, iar activitățile în care se implică sunt din ce în ce mai puține.

Pentru a păstra o sănătate generală cât mai bună, o îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să îl încurajeze pe vârstnic să încerce lucrurile care îi fac plăcere sau să îl ajute să descopere hobby-uri noi. Prin aceste mijloace, îngrijitoarea poate contribui la menținerea funcțiilor cognitive. Cu toate acestea, îngrijitoarea se poate aștepta și la refuzuri din partea pacientului, dar nu trebuie să renunțe imediat, aceste reacții find normale pentru o persoană care suferă de afecțiuni cognitive.

Principalele domenii ale cogniției cuprind, printre altele, procesarea limbajului, atenția, memoria, procesarea spațială și acuratețea informației. Cele mai multe metode pentru a încetini declinul funcțiilor cognitive sunt cele care pun accent pe memorie, atenția susținută, îndemânare, strategii de organizare sau soluționarea de probleme simple. De aceea, o îngrijitoare de seniori trebuie să găsească diverse mijloace pentru a-l face pe vârstnic să se implice în cât mai multe activități și să găsească noi hobby-uri care îi fac plăcere, dar și să îi stimuleze memoria prin diferite jocuri de cărți sau puzzle-uri.

O îngrijitoare de seniori la domiciliu care lucrează cu Promedica24 trebuie să știe faptul că degradarea funcțiilor cognitive diferă de la persoană la persoană și să cunoască anumiți factori care pot proteja sau pot grăbi acest proces. Iată care sunt câțiva dintre aceștia:

Factori care pot proteja împotriva declinului cognitiv:

  • Activitatea fizică;
  • Alimentația sănătoasă;
  • Suportul emoțional atât din partea familiei, cât și din partea apropiaților;
  • Numărul prietenilor și frecvența interacțiunilor cu aceștia este asociat cu o stare de sănătate bună la vârsta a treia.

Factori de risc pentru declinul cognitiv:

  • Îmbătrânirea – poate principala cauză a degradării funcțiilor cognitive;
  • Stilul de viață sedentar;
  • Bolile cardiovasculare;
  • Stări depresive sau de anxietate;
  • Alte afecțiuni, precum diabetul, boli cronice sau dizabilități fizice.

Cu toate acestea, încă nu se cunosc toți factorii care influențează procesul de degradare cognitivă, fie pozitivi, fie negativi și nici ce face diferența de la o persoană la alta. Fiind o afecțiune din ce în ce mai întâlnită, în prezent se fac cercetări în acest sens.

Recomandările Promedica24 pentru îngrijitoare

Pentru un vârstnic care suferă de afecțiuni cognitive, îngrijitoarea acestuia joacă un rol important în viața de zi cu zi. Aceasta poate crea un mediu cald și echilibrat pentru senior, pentru a se simți în siguranță și a-și menține o atitudine pozitivă. Este recomandat ca seniorului să i se acorde îngrijire la domiciliu, într-un mediu cunoscut, în mediul lui obișnuit de viață, alături de familie și persoanele cunoscute. Acest lucru are numeroase beneficii pentru o sănătate psihică bună. Îngrijirea la domiciliu poate păstra familia unită într-un mediu confortabil pentru vârstnic, fapt ce poate ajuta la încetinirea ritmului de degradare cognitivă.

Pentru îngrijitoarea de seniori la domiciliu care are în grijă un pacient ce suferă de această afecțiune, este esențial să cunoască simptomele și factorii de risc. Cum această meserie nu este una ușoară și implică foarte mare responsabilitate, în special când pacientul suferă de boli grave, îngrijitoarea trebuie să fie în permanență atentă la nevoile sale, pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate și pentru a-l face pe senior să se simtă în siguranță.