Depre meseria de îngrijitor persoane vârstnice – interviu cu domnul Călin Săpătoru
- Cum ați aflat despre Promedica24 și de ce ați ales să lucrați cu noi?
Am aflat de pe Internet. Simțeam nevoia de o schimbare și mi-a plăcut ideea. Sunt de 2 ani la Promedica. A fost prima experiență în domeniu, dar am diplomă de asistent medical și îmi place să lucrez cu oamenii.
- Care a fost prima impresie pe care ați avut-o atunci când ați început să colaborați cu Promedica24?
Totul a fost ok, oamenii și comportamentul, totul ok, o impresie frumoasă.
- Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un îngrijitor?
Seriozitate și un sistem nervos foarte bine pus la punct, pentru că nu e ușor.
- Care sunt cele mai mari satisfacții pe care vi le aduce acest loc de muncă?
Satisfacția că ajuți un om. Am calificare de asistent și întotdeauna mi-a plăcut să ajut oamenii, să fac bine. Nu e simplu, nu e ușor, dar asta am simțit eu.
- Povestiți-ne câteva momente frumoase de care ați avut parte la locul de muncă.
Da, am avut momente frumoase și acum la cazul la care sunt. Am grijă de doi bătrâni de 93 de ani, au probleme de delirare, dar întotdeauna îmi mulțumesc, se comportă nemaipomenit, satisfacția asta nu se poate măsura în cuvinte, sincer. E prima satisfacție aceasta.
- Credeți că este important serviciul de asistență 24 de ore din 24 oferit de Promedica24? Și care credeți că sunt calitățile coordonatorului dumneavoastră?
Am avut un caz anul trecut în decembrie, la care a trebuit să chem ambulanța, poliția, pompierii. Am cerut ajutor, erau două persoane cu demență. Așa că este foarte important. Și mai ales că întotdeauna am sunat când am avut nevoie și după ora 18:00 și întotdeauna au fost foarte prompți cei de la Promedica24.
Țin legătura cu coordonatoarea mai ales la început când e nevoie să mă informeze despre cazuri, în rest, dacă totul e ok, nu văd neapărat necesar să discutăm pentru că fiecare e ocupat. Numai la început și bineînțeles dacă intervin probleme.
- Cum credeți că a influențat pandemia domeniul acesta în care lucrați, cel al îngrijirii vârstnicilor?
A influențat pentru că, în primul rând, nu am putut pleca din țară la început. Și, în plus, se simte așa, o reticență, mai ales că persoanelor în vârstă și celor care au afecțiuni mentale nu poți să le spui că nu pot ieși din cauza coronavirusului și sunt sceptici, apare lipsa de încredere. Deci a influențat serios.
- Ce mesaj le-ați transmite persoanelor care doresc să lucreze în domeniul îngrijirii de seniori?
Succes, răbdare și „Doamne ajută să fie bine”. Și, cumva pe lângă subiect, am auzit că au venit persoane și de la noi și din Polonia care nu înțelegeau germana. Eu le-aș recomanda mai bine să stea acasă și să învețe limba și după să meargă la caz pentru că este foarte dificil fără să cunoști limba. Dacă nu cunoști limba intervine o stare de disconfort și chiar de instabilitate între pacient și îngrijitor.