Importanța exercițiilor fizice la seniori

20 martie 2020
Evaluați articolul

Îmbătrânirea este un proces normal și inevitabil prin care toți trecem și pe care trebuie să îl înțelegem cât mai bine, pentru a ne asigura o calitate bună a vieții chiar și la vârsta a treia. Acest proces începe odată ce ne naștem și continuă pe tot parcursul vieții. El este definit de modificări spontane și treptate, având ca efect maturizarea de-a lungul vieții. Declinul organismului începe să se accelereze atunci când ne apropiem de vârsta a treia. Acest lucru este resimțit în mod negativ de majoritatea persoanelor și generează schimbări profunde, atât în stilul de viață, cât și la nivel psihic. Unele persoane se resemnează, renunță la activitățile care le fac plăcere și devin din ce în ce mai puțin active, ceea ce duce la accentuarea declinului.


Deși este adevărat că, pe măsură ce îmbătrânește, organismul nu mai este la fel de puternic și nu mai poate face față unui efort intens, activitatea fizică este extrem de importantă și poate contribui la menținerea unei calități a vieții ridicate până în etapele târzii ale bătrâneții. Putem considera astfel, că există două tipuri de îmbătrânire: îmbătrânirea normală și îmbătrânirea sănătoasă.

Cum se modifică organismul când îmbătrânim?

Procesul de îmbătrânire normală se referă la modificările aduse de trecerea anilor, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Acest proces se definește prin complexul obișnuit de boli și afecțiuni care vizează, în special, persoanele vârstnice. Dat fiind faptul că toți suntem diferiți, îmbătrânirea se manifestă și ea într-un mod diferit, inclusiv în ceea ce privește modul în care suntem afectați de anumite boli.

Apariția primelor fire de păr gri și a ridurilor sunt un semn al inevitabilului. Îmbătrânim și corpul se schimbă. Odată cu înaintarea în vârstă, se produc o serie de modificări la nivelul organismului:

  • Sistemul muscular – oasele tind să piardă din densitatea minerală osoasă odată cu înaintarea în vârstă, fapt ce duce la o rezistență scăzută și crește riscul fracturilor. Din pricina trecerii timpului și a mișcării, cartilajul ce acoperă articulațiile osoase își pierde din elasticitate, ceea ce poate duce la apariția osteoartritei. Odată ce înaintăm în vârstă, forța și masa musculară continuă să scadă.
  • Sistemul digestiv – ca și celelalte componente ale organismului, sistemul digestiv suferă și el modificări: scăderea secreției de acid gastric și a evacuării conținutului gastric, precum și scăderea contracției musculare esofagiene sunt doar câteva dintre modificările pe care acesta le suferă.
  • Sistemul cardiovascular – îmbătrânirea sistemului cardiovascular este caracterizată atât de apariția modificărilor la nivel structural, cât și funcțional. Hipertrofia ventriculară stângă, calcificări și fibroze valvulare, frecvent întâlnite la persoanele vârstnice, sunt doar câteva modificări structurale ale sistemului cardiovascular.

Ce putem face pentru a îmbătrâni sănătos?

Îmbătrânirea sănătoasă se referă la persoanele care, de-a lungul vieții, au dus un stil de viață activ și sănătos. Numeroase persoane care au adoptat acest stil de viață nu resimt, adesea, poverile înaintării în vârstă și se bucură de o bătrânețe liniștită. Seniorii ce nu sunt afectați de diferite boli sau afecțiuni la bătrânețe, pot duce un stil de viață cât mai activ, ceea ce le poate aduce numeroase avantaje în această etapă a vieții.

Ce exerciții fizice pot face seniorii?

Dacă lucrați ca îngrijitoare de persoane vârstnice, aveți o mare responsabilitate față de persoana îngrijită și trebuie să încercați să acționați mereu în interesul acesteia, având în vedere efectele pe care anumite activități le pot avea pe termen lung.

Inactivitatea fizică la seniori, combinată cu un stil de viață nesănătos, afectează foarte mult starea de sănătate a vârstnicilor. Deoarece bătrânețea aduce cu ea probleme fizice și psihice, exercițiile fizice reprezintă un mod prin care seniorul se poate lupta cu diferite boli ale bătrâneții și, în același timp, ajută și la menținerea unei stări de sănătate mentală bună.

În cazul în care un senior are o stare de sănătate ce îi permite antrenamentul fizic, îngrijitoarea trebuie să aibă grijă ca acesta să respecte un program zilnic de exerciții fizice. Beneficii semnificative au fost observate în rândul seniorilor ce practică un program de exerciții regulat, spre exemplu, prevenirea aparițiilor anumitor boli.

Înainte ca vârstnicul să înceapă un program de exerciții, o bună îngrijitoare de seniori trebuie să evalueze nivelul de fitness, pentru a putea determina nivelul de efort pe care acesta îl poate suporta. Îngrijitoarea trebuie să știe dacă vârstnicul suferă de vreo afecțiune cronică, deoarece aceasta din urmă poate afecta capacitatea de a desfășura exercițiile fizice în siguranță. De asemenea, este important să se consulte cu medicul seniorului, pentru a se asigura că exercițiile alese nu pun în pericol sănătatea vârstnicului.

Exemple de exerciții fizice pe care seniorii le pot face:

Când un senior efectuează un program de exerciții fizice, este recomandat ca acesta să înceapă încet, cu o intensitate ușoară pentru scurte perioade de timp. În timp, creșterea activității fizice și durata exercițiilor pot aduce un real avantaj pentru sănătatea generală a vârstnicului. Totodată, trebuie luată în considerare condiția seniorului de a realiza programul de antrenament fizic – în cazul în care acesta suferă de anumite afecțiuni sau simptome, cum ar fi dureri în piept sau afecțiuni articulare grave, trebuie consultat medicul înainte de a începe un program de activitate fizică.
Este importantă încorporarea de activități de intensitate redusă la începutul și la sfârșitul rutinei pentru a încălzi și răci corpul într-un mod corespunzător. Acest lucru ajută la prevenirea accidentărilor și la reducerea durerii musculare. Câteva exemple de exerciții pentru încălzire sunt: o plimbare scurtă sau ridicarea unei greutăți ușoare. La finalul activității fizice, este recomandată încetinirea treptată pentru a ajuta organismul să se răcească.

Exemple de exerciții fizice pe care seniorii le pot practica:

  • Activități aerobice – câteva exemple de activități aerobice sunt: plimbări scurte, jogging ușor, ciclism (recomandat pe bicicletă staționară) sau dans. Este recomandat ca vârstnicii să respecte un program de minimum 3 ore de activități aerobice pe săptămână. În cazul în care seniorul suferă de afecțiuni cronice și nu poate atinge acest obiectiv, el trebuie să fie activ atât cât condiția fizică îi permite. Efectuarea activităților aerobice timp de cel puțin 3 zile pe săptămână ajută la reducerea oboselii excesive și poate scădea riscul de accidentare.
  • Activități de menținere a masei musculare – lucrarea principalelor grupe de mușchi (picioare, șold, spate, piept, abdomen, umeri și brațe), timp de cel puțin 2 ore pe săptămână, ajută la menținerea unei mase musculare adecvate. Un set de repetiții de la 8 la 12 pentru fiecare exercițiu este suficient pentru vârstnici.
    Exemple de exerciții pentru menținerea masei musculare:
    • Exerciții care utilizează benzi de alergat;
    • Ridicarea de greutăți ușoare;
    • Exerciții yoga;
    • Unele exerciții tai chi;
    • Gimnastică (extensii ale brațelor, întinderea brațelor până la vârfurile picioarelor etc.).
  • Exerciții pentru echilibrul vârstnicilor – este recomandat ca seniorii care au probleme cu echilibrul să se concentreze pe exerciții de acest gen. Creșterea riscului de cădere apare atunci când seniorii au probleme cu mersul sau au suferit în trecut o accidentare. Participarea la activități pentru îmbunătățirea echilibrului ajută la reducerea riscului de cădere. Un program de cel puțin 3 zile pe săptămână poate fi benefic în acest sens. Câteva exemple de exerciții pentru îmbunătățirea echilibrului: mersul regulat pe jos, mersul cu spatele, precum și lateral, sau mersul pe vârfuri sunt doar unele exemple prin care un senior poate practica exerciții de acest gen.

Sfatul Promedica24 pentru îngrijitoarele de seniori în Germania

Un program regulat de exerciții fizice este esențial în viața unui senior. Deoarece bătrânețea nu vine niciodată singură, ci însoțită, adesea, de diferite probleme și afecțiuni, o rutină regulată de exerciții fizice poate fi foarte benefică pentru seniori, în special în prevenirea anumitor afecțiuni ale vârstei.

Promedica24 recomandă îngrijitoarelor încurajarea seniorilor pentru participarea la diverse programe de exerciții fizice, ele având diferite avantaje pentru sănătatea generală a vârstnicului. Având un rol important în viața acestuia, îngrijitoarea trebuie să supravegheze și să se asigure că seniorul respectă și poate îndeplini programul adoptat. Supravegherea acestuia este esențială, iar dacă îngrijitoarea observă că ceva nu este în regulă, trebuie să anunțe imediat medicul și să raporteze problema pentru a se putea lua măsurile necesare în cel mai scurt timp.

În concluzie, un program regulat de exerciții fizice vine însoțit de numeroase beneficii pentru sănătatea generală a seniorului. Îngrijitoarea trebuie să îl încurajeze să respecte acest program, deoarece mișcarea ajută la lupta organismului cu anumite boli și afecțiuni ale bătrâneții.