Sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei la vârstnici
Ce trebuie să știe o îngrijitoare la domiciliu despre memoria seniorilor
Una dintre principalele modificări care se manifestă la bătrânețe are loc la nivel cognitiv. Se poate observa o încetinire a proceselor cognitive la seniori, cum ar fi învățarea cu ușurință a anumitor lucruri care odată erau simple sau își amintesc unele informații mai greu. În plus, pot să mai apară și dificultăți de concentrare sau tendința de a uita constant.
După o anumită vârstă, se spune că memoria și alte funcții cognitive, precum inteligența, capacitatea de învățare și capacitatea de decizie slăbesc. Trebuie menționat faptul că acesta este un proces care are loc pe o perioadă îndelungată, iar modul în care avansează se manifestă diferit de la o persoană la alta. Degradarea funcției cognitive se caracterizează prin scăderea funcțiilor de memorie, ce afectează timpul de accesare a informațiilor deja memorate, dar și rezolvarea unor probleme simple.
Despre creierul uman, o îngrijitoare de vârstnici trebuie să știe că acesta dispune de abilitatea de a se adapta și a se schimba, chiar și la vârstele înaintate, dacă este stimulat corect. În plus, dispune de capacitatea de a se schimba când vine vorba de învățare și memorie, precum și de a îmbunătății abilitățile cognitive. Iată câteva sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei la seniori:
1. Solicitarea constantă a creierului
Ajuns la o anumită vârstă, creierul dezvoltă abilități de a procesa rapid informații, de a rezolva probleme facile și de a îndeplini sarcini obișnuite cu un minimum de efort mental. Însă, dacă nu este stimulat cum trebuie și rămâne la rezolvarea de lucruri obișnuite și simple, creierul nu va continua să se dezvolte. Astfel, memoria trebuie să fie utilizată în rezolvarea de probleme care la prima vedere par mai dificile, aceste exerciții ale creierului determinând dezvoltarea de noi căi neuronale. Acestea sunt importante și benefice deoarece:
- Reprezintă o provocare – activitățile care stimulează memoria solicită atenția completă și un efort mental mai mare! Trebuie abordată o activitate care necesită efort mental, precum a învăța un instrument muzical sau a rezolva un puzzle mai dificil;
- Dezvoltă o nouă abilitate – este necesară o activitate de la care se poate porni de la un nivel ușor, care crește în dificultate. Când o activitate devine obișnuită și facilă în același timp și nu mai necesită un efort mintal mare, este recomandat abordarea a cava nou;
- Oferă satisfacția rezolvării unor probleme dificile – îmbunătățește procesul de învățare a creierului cu cât un senior este mai interesat de lucrurile pe care le implică activitatea aleasă, iar provocările trebuie să fie plăcute și satisfăcătoare.
O îngrijitoare de vârstnici la domiciliu trebuie să îl încurajeze pe senior să aleagă o activitate dificilă, dar care îi face plăcere. Câteva exemple de activități pe care seniorul le poate aborda sunt șahul, învățarea unui instrument muzical sau chiar și mișcări de dans dacă starea de sănătate îi permite. Oricare dintre aceste activități poate ajuta la îmbunătățirea memoriei, atât timp cât este provocatoare.
2. Realizarea exercițiilor fizice
Chiar dacă exercițiile care solicită memoria sunt foarte importante, cele fizice nu trebuie neglijate. Acestea ajută creierul să rămână concentrat, cresc oxigenul în creier și reduc riscul tulburărilor care afectează memoria. De asemenea, îmbunătățesc chimicalele utile din creier și reduc hormonii de stres, ajutând la menținerea unei minți limpezi.
Exercițiile aerobice sunt deosebit de importante pentru creier, deoarece ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, fiind benefice și pentru inimă. În plus, în special la seniori, acestea necesită o coordonare a mâinilor și ochilor, iar împreună cu abilități motorii complexe, sunt deosebit de importante pentru memorie.
3. Existența unui program de somn bine stabilit
La vârstnici, este foarte important faptul ca aceștia să respecte un program de odihnă bine stabilit. Majoritatea seniorilor au nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe noapte, pentru a evita să se simtă obosiți în timpul zilei – memoria, creativitatea și abilitățile de gândire și rezolvare a problemelor, pot fi afectate. Astfel, somnul este esențial pentru memorie și procesul de învățare, memoria fiind consolidată în timpul celor mai profunde etape ale somnului. Pentru rezultate cât mai bune, programul de odihnă trebuie respectat chiar și în zilele de weekend.
4. Ținerea stresului sub control
Stresul este unul dintre cei mai importanți factori care afectează memoria. În timp, stresul distruge celulele creierului și dăunează hipocampului, zona creierului care implică formarea de noi amintiri. De asemenea, există numeroase studii care atestă faptul că stresul duce la pierderea memoriei.
O metodă prin care un senior poate să țină stresul sub control este prin meditație. Studiile arată că meditația ajută la ameliorarea de anumite afecțiuni, printre care depresia și anxietatea. Mai mult, poate să îmbunătățească concentrarea, creativitatea, memoria și abilitățile de învățare.
5. Existența unei diete care stimulează creierul
La fel cum corpul are nevoie de o dietă adecvată pentru a funcționa, acest lucru se aplică și creierului. Un regim alimentar care include fructe, legume, cereale integrale și proteine, oferă multe beneficii pentru sănătatea generală, dar poate fi benefică și pentru îmbunătățirea memoriei. Iată câteva lucruri pe care dieta unui vârstnic trebuie să le conțină pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei:
- Omega-3 – multe cercetări au ajuns la concluzia că acizii din omega-3 sunt deosebit de benefici pentru sănătatea creierului. O îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să includă în dieta acestuia alimente precum peștele, cum ar fi somonul, tonul, păstrăvul sau heringul, bogate în omega-3. Alte alimtene bogate în acest ingredient sunt nucile, semințele și uleiul de in, spanacul, semințele de dovleac sau boabele de soia;
- Limitarea consumului de calorii și grăsimi saturate – o dietă care consistă în special din grăsimi saturate, spre exemplu unt, brânză sau smântână, afectează foarte mult memoria și concentrarea;
- Consumul de fructe și legume – acestea sunt alimente care conțin substanțe ce protejează celulele creierului, având efecte pozitive asupra memoriei și concentrării;
- Consumul de ceai verde – conține antioxidanți puternici care protejează celulele creierului. Printre alte beneficii, se numără îmbuntățirea memoriei și a procesului de concentrare.
6. Menținerea relațiilor sociale
Atunci când ne referim la lucruri care îmbunătățesc și stimulează memoria vârstnicilor, ne gândim, adesea, la activități precum rezolvarea de puzzle-uri sau integrame mai complicate. Cu toate acestea, numeroase studii arată faptul că o viață socială bună are beneficii pozitive pentru procesul cognitiv.
În viața oricărei persoane, este nevoie de o doză de interacțiune socială, acestea stimulând creierul. Multe studii arată faptul că o viață socială bună este necesară nu doar pentru sănătatea emoțională a seniorului, dar și pentru sănătatea creierului. Persoanele care se bucură de o viață socială au șanse mult mai mari să nu se confrunte cu tulburări de memorie.
7. Identificarea și tratarea problemelor de sănătate
Problemele de memorie și de concentrare pot să apară, de multe ori, chiar și din cauza unei probleme de sănătate și trebuie știut faptul că acestea nu sunt cauzate doar de boli precum demență sau Alzheimer. Există multe boli și tulburări de sănătate, precum și anumite medicamente, care pot interfera cu memoria. Depistarea la timp și urmarea unui tratament specific pot să prevină apariția problemelor de memorie. Iată care sunt câteva afecțiune care afectează memoria la seniori:
- Bolile cardiovasculare – factorii de risc a acestor tip de boli includ colesterolul ridicat și tensiunea arterială crescută sunt asociate cu insuficiența cognitivă;
- Diabetul – vârstnicii care suferă de diabet se confruntă cu un declin cognitiv mult mai mare decât cei care nu suferă de această afecțiune;
- Diverse medicamente – folosirea constantă a anumitor medicamente pot avea efecte secundarea negative asupra memoriei și concentrării. Printre acestea, se numără medicamentele pentru alergii, medicamentele pentru somn sau antidepresivele.
Asemenea afecțiunilor fizice, dificultățile emoționale pot avea un impact negativ asupra creierului. Dificultatea de concentare și problemele cu memoria pot fi simptomele unei afecțiuni cu care se confruntă mulți seniori – depresia. Problemele legate de memorie la vârstnicii cu depresie sunt, deseori, atribuite altor boli precum demența sau Alzheimer. O îngrijitoare de seniori la domiciliu care lucrează cu Promedica24 trebuie să fie atentă și la starea emoțională a pacientului și să își dea seama când ceva nu este în regulă. Depistată la timp, depresia poate fi tratată, astfel prevenindu-se tulburările de memorie.
O persoană care dorește un loc de muncă ca îngrijitoare de seniori la domiciliu în Germania cu Promedica24 trebuie să fie foarte atentă la detalii și să știe că sănătatea fizică a seniorului nu este singurul lucru de care trebuie să aibă grijă, sănătatea creierului fiind la fel de importantă. Aceasta trebuie să știe că o memorie bună este vitală pentru senior, pentru a putea desfășura activitățile care îi fac plăcere, precum și a încerca lucruri noi care stimulează activitatea creierului. Câteva dintre sfaturile esențiale pe care o îngrijitoare trebuie să îl încurajeze pe senior să le urmeze sunt urmarea unei diete adecvate, un program zilnic de exerciții și un program de odihnă bine stabilit, acestea ajutând la prevenirea și ameliorarea problemelor de memorie. Astfel, adoptarea unui stil de viață sănătos asigură și o minte sănătoasă, deci și o memorie pe măsură! De asemenea, în urma consultării și recomandărilor medicului, se poate folosi și un tratament care îmbunătățește circulația sângelui la nivel cerebral pentru a menține capacitatea memoriei la un nivel bun de funcționare.