Activități pe care o îngrijitoare le poate face alături de persoana în vârstă
Îngrijirea la domiciliu presupune ca îngrijitorul să fie în permanență alături de pacient și chiar să locuiască în aceeași casă cu acesta. De cele mai multe ori, între cele două părți implicate se construiește o relație de prietenie bazată pe respect și comunicare.
Îngrijitorului de persoane vârstnice nu-i revine doar sarcina de a avea grijă de sănătatea fizică a seniorului, ci și de cea psihică (să îl ajute să înfrunte provocările bătrâneții). Cea din urmă este o reală provocare deoarece necesită o cunoaștere în detaliu a caracterului vârstnicului, a abilităților sale și a hobby-urilor pe care le are. Odată ce aceste informații sunt culese, îngrijitorul poate face ca timpul liber al vârstnicului să fie ocupat cu activități interesante, care să facă plăcere amândurora.
Jocurile – activitățile ce întrețin capacitățile mentale
Jocurile au rolul de a relaxa mintea și de a alunga singurătatea.Un îngrijitor de persoane vârstnice ar trebui să încerce alături de pacient următoarele jocuri:
- Domino – Este jocul ideal pentru persoanele care suferă de demență. În afara pieselor tradiționale se pot folosi piese cu imagini și cuvinte, ce pot pune mintea vârstnicului la treabă și îl pot ajuta la menținerea vocabularului.
- Dame – Este un joc similar șahului și necesită o gândire strategică, fiind recomandat pacienților cu dificultăți de concentrare. Dat fiind faptul că este un joc în care îngrijitorul concurează cu persoana îngrijită, câștigul poate crește stima față de sine a acesteia din urmă.
- Nu te supăra, frate – Un joc simplu care îmbunătățește starea de spirit a vârstnicului și stârnește amuzamentul ambelor părți.
- Jocuri de cărți – Existând un număr impresionant de astfel de jocuri cu siguranță se va găsi unul ale cărui reguli sunt știute de amandoi, iar dacă nu, atunci este plăcerea seniorului să-l învețe pe îngrijitor un nou joc.
- Puzzle – Aceste jocuri solicită memoria, atenția și imaginația. Ele nu impun o limită de timp și sunt potrivite pentru persoanele care nu pot efectua activități pentru perioade mai mari de timp, din cauze diverse.
Activități artistice – ajută la recăpătarea echilibrului mental
Îngrijitorul poate participa la diferite activități artistice (desen, pictură, sculptură, colaj) alături de persoana vârstnică, în cadrul unui grup sau acasă, în confortul propriei locuințe. Activitățile artistice au rolul de a ajuta la recăpătarea echilibrului mental, la eliberarea frustrărilor și reduc semnificativ stările de depresie și anxietate. Ele îmbunătățesc viața interioară a unui om, întăresc intelectul și îi oferă sentimentul unei noi profunzimi, distrându-l în același timp.
Din categoria activităților artistice pe care un îngrijitor de persoane vârstnice le poate lua în considerare, menționăm:
- Origami – Crearea formelor din hârtie este simplă și extrem de frumoasă. Persoana vârstnică poate fi încurajată să realizeze diferite imagini cu scopul de a i se stimula imaginația.
- Papier mâché – Se folosesc bucăți de hârtie, de preferat ziar, în combinație cu fâșii de material textil asamblate (prin lipire) cu ajutorul unui adeziv umed. Se pot crea diferite forme care, după se se usucă și se întăresc, pot fi pictate și folosite ca obiecte decorative.
- Desen – Este activitatea care ajută cel mai mult persoana vârstnică astfel că, un creion și o foaie de hârtie la îndemână pot fi de mare ajutor în lupta cu plictiseala.
- Pictura – Mai complexă decât desenul (deoarece presupune materiale specifice și condiții adecvate), această activitate este distractivă și îl va ajuta pe vârstnic să se redescopere.
Activități care includ deplasarea din locuință – creează un liant între vârstnic și lumea exterioară
Bătrânețea aduce cu sine lipsa mobilității și, de aceea, un îngrijitor de bătrâni care dispune de permis de conducere are posibilitatea de a-i oferi persoanei îngrijite mai multă distracție și de a o ajuta să socializeze mai mult.
Fie că este vorba de plimbări scurte prin parc sau până la magazin pentru realizarea cumpărăturilor, vizitarea unor obiective turistice interesante sau participarea la anumite evenimente socio-culturale, toate aceste activități vor pune un zâmbet pe fața bătrânului și îi vor aduce o stare de bine. Atunci când persoana îngrijită este scoasă din locuință, îngrijitorul trebuie să aibă grijă ca ea să nu facă foarte mult efort și să se reîntoarcă imediat ce observă schimbări în comportamentul ei.
Alte activități pe care un îngrijitor le poate face alături de vârstnic
Bineînțeles că există numeroase activități pe care cele două părți le pot face împreună. Important este ca ele să se muleze pe preferințele persoanei îngrijite, să nu o suprasolicite și să o ajute să-și mențină starea de spirit bună.
- Muzica – Îngrijitorul poate asculta muzică alături de senior. Aceasta este indicată pentru ameliorarea durerii, calmare și relaxare, aducând numeroase experiențe pozitive. Terapia prin muzică este eficientă adesea în cazul în care alte metode de tratament au eșuat, mai ales în cazul demenței.
- Activități culinare – Persoana îngrijită, chiar dacă nu are voie să facă astfel de activități, îl poate asista pe îngrijitor și poate face lucrurile mărunte și ușoare (crearea formei prăjiturilor, decorarea unui tort) atunci când acesta pregătește mâncarea.
- Cititul – Îngrijitorul poate să îi citească pacientului diferite fragmente din cărți, urmând ca mai apoi să discute pe tema acestora. Astfel, vârstnicul învață lucruri noi, iar comunicarea îl ajută să alunge singurătatea și să se simtă sigur pe sine din nou.
- Cântatul – Această activitate aduce rezultate extraordinare asupra stării de spirit a unui bătrân. Depresia poate fi ușor alungată, iar dacă se organizează o mini competiție, ambele părți se vor distra copios.
Sunt numeroase activități care pot face un vârstnic fericit, sarcina îngrijitorului fiind de a descoperi care sunt acelea care îi aduc cea mai mare satisfacție seniorului. În plus, îngrijitorul trebuie să fie în permanență atent la schimbările care apar în comportamentul persoanei îngrijite, în timpul desfășurării activităților.
Îngrijitorul de persoane vârstnice nu trebuie să uite însă că și părerea lui contează și de aceea ar trebui să caute alături de senior ocupații care să le facă plăcere amândurora.