Cum se îngrijesc seniorii care suferă de incontinență urinară?

18 mai 2020 Redacția Promedica24
Evaluați articolul

Una dintre cele mai mari și neplăcute probleme ce apar odată cu bătrânețea este incontinența urinară. Pe mulți dintre vârstnici această afecțiune îi pune în dificultate și îi stânjenește, aceștia refuzând, de cele mai multe ori, ajutorul. Incontinența urinară nu vine doar cu rușinea față de cei apropiați, ci și cu un nivel ridicat de stres, care la o vârstă înaintată poate cauza și alte probleme. Termenul de incontinență urinară se referă la pierderile involuntare sau accidentale ale urinei. În mod normal, vezica urinară trebuie să rețină urina complet, însă, în cazul incontinenței, mușchii nu mai sunt la fel de puternici și au loc pierderi de urină, în afara micțiunilor. Această afecțiune are un impact major social și profesional și poate crea probleme de natură psihică. În ciuda încercărilor seniorilor de a ascunde această problemă, peste 10 milioane de vârstnici se confruntă cu incontinența urinară. Aceștia trebuie înțeleși și ajutați. Oricât de jenantă ar fi această situație, seniorilor trebuie să li se explice ce înseamnă și ce presupune incontinența urinară, precum și faptul că există tratament. Îngrijitoarele vârstnicilor trebuie să înțeleagă prin ce se caracterizează această afecțiune și care sunt metodele de tratare pentru a putea oferi un ajutor de calitate persoanei pe care le au în grijă.

TIPURI DE INCONTINENȚĂ URINARĂ

Oamenii pot experimenta incontinența urinară cu nivele diferite de gravitate:

  • Incontinența de urgență – se manifestă prin nevoia spontană și urgentă de a merge la toaletă și, fără a ajunge la timp, duce la pierderea involuntară a urinei. Acest tip de incontinență este cauzat de deteriorarea mușchilor, sistemului nervos și a vezicii urinare;
  • Incontinența de stres – este reprezentată de pierderi de urină în timpul râsului, strănutului sau tusei. Presiunea care acționează asupra vezicii urinare când au loc aceste acțiuni cauzează pierderile involuntare;
  • Incontinența din prea plin – acest tip este cauzat de incapacitatea vezicii urinare de a se goli complet și de aceea aceasta se umple mult mai repede. Aceasta formă de incontinență este întâlnită mai des la bărbați, una dintre cauze fiind blocajul uretrei, determinat de mărirea prostatei.
  • Incontinența funcțională – este rezultatul incapacității deplasării către toaletă, din cauza unor boli fizice sau mentale. Aceasta se caracterizează prin declanșarea unei contracții spontane și involuntare a mușchilor vezicii, pacientul neconștientizând nevoia de a urina. Bolile în care apare incontinența urinară pot fi Parkinson, Alzheimer, paraplegie, scleroză etc.

TRATAREA INCONTINENȚEI URINARE

Incontinența urinară poate afecta atât femeile, cât și bărbații, însă nu este de necombătut. În prezent există numeroase metode și produse care ajută la tratarea acestei boli. Pe lângă medicamentele prescrise de medicul vârstnicului, dumneavoastră, ca îngrijitoare, puteți participa la anumite schimbări ale stilului de viață, pentru a-i îmbunătăți condiția seniorului. Este important să ascultați sfaturile medicului și să urmați tratamentul cu strictețe. Totodată, orice schimbare în viața de zi cu zi trebuie analizată și trebuie să respecte nevoile și restricțiile pacientului. Promedica24 vă propune o serie de schimbări pe care le puteți sugera vârstnicului pe care îl aveți în grijă și lucruri de care să țineți cont, dacă pacientul suferă de incontinență urinară.

  • Evitați mâncarea picantă

Mâncarea picantă poate irita vezica urinară și poate duce la apariția incontinenței de urgență. Încercați să evitați condimentele picante în prepararea meselor seniorului și utilizați cât mai multe produse bogate în fibre (fulgi de ovăz, avocado, anghinare, zmeură, linte, mazăre), acestea fiind benefice în această afecțiune.

  • Limitați consumul de alcool și cofeină

Este bine cunoscut faptul că produsele ce conțin cofeină sunt diuretice. La fel se întâmplă și cu alcoolul. Așadar, acestea pot irita vezica. Este recomandat să încercați limitarea consumului acestor două ingrediente de către pacientul dumneavoastră.

  • Recomandați haine închise la culoare

Pentru a evita situațiile stânjenitoare create de incontinența urinară, recomandați vârstnicului hainele închise la culoare. În cazul în care se petrece nedoritul eveniment în public, petele vor fi mai puțin vizibile pe îmbrăcămintea închisă la culoare, decât pe cea deschisă.

  • Localizați toaletele

Atunci când mergeți la o plimbare cu seniorul sau chiar la medic, încercați să localizați toaletele cele mai apropiate. Astfel, veți evita agitația și veți câștiga timp pentru a evita apariția unei situații neplăcute.

De asemenea, dacă încăperea în care bătrânul își petrece timpul nu este situată în imediata apropiere a băii din propria locuință, puteți recomanda o schimbare, în așa fel, încât să ușurați situația.

  • Pregătiți rezerve de schimb

Este bine ca îngrijitoarea să aibă cu ea mereu rezerve de scutece pentru adulți și haine de schimb. Atunci când plecați de acasă împreună cu seniorul, vă recomandăm să fiți pregătită pentru o eventuală întâmplare nedorită. Astfel, îl veți ajuta și pe senior să evite o situație care îl va pune într-o lumină neplăcută și stânjenitoare.

  • Încurajați practicarea exercițiilor

Unele dintre cele mai cunoscute exerciții extrem de folositoare sunt exercițiile Kegel. Acestea sunt o metodă bună de combatere a incontinenței urinare și sunt ușor de practicat oriunde. Puteți citi mai multe despre aceste exerciții mai jos.

  • Tratați problemele legate de constipație

Constipația înrăutățește incontinența urinară, de aceea îngrijitoarea trebuie să se asigure că sistemul digestiv al seniorului funcționează în termeni normali. Dacă observați că acesta întâmpină anumite probleme, este indicat să consultați un medic cât mai rapid, pentru a evita înrăutățirea situației.

  • Mențineți seniorul hidratat

Pierderile dese de urină pot îndemna seniorii să consume din ce în ce mai puține lichide, însă acest lucru nu este indicat, deoarece poate cauza alte probleme de sănătate. Aveți grijă ca pacientul să fie mereu hidratat și respectați cantitatea de lichide recomandată de către medicul specialist.

  • Remedierea problemelor de greutate

Kilogramele în plus sunt o mare problemă, mai ales la o vârstă înaintată. Problemele de greutate reprezintă un pericol și în incontinența urinară. De aceea, este indicat ca îngrijitoarea să recomande seniorului o vizită la medicul nutriționist și să îl ajute să urmeze un regim alimentar potrivit, în cazul în care acesta are probleme cu greutatea.

ALEGEREA PRODUSELOR POTRIVITE

În lupta cu incontinența urinară alegerea produselor potrivite este un aspect foarte important. Fiecare persoană este diferită, de aceea produsele utilizate trebuie adaptate corespunzător.

  • Scutecele pentru adulți – deși mulți seniori refuză să le utilizeze sau se simt stânjeniți când vine vorba de acest lucru, trebuie să încurajați purtarea acestora și să le explicați utilitatea, precum și cât de mult ușurează situația. Acestea pot fi de mare ajutor pacienților care sunt în imposibilitate de a se mișca, sunt imobilizați la pat și nu numai;
  • Scutecele pentru adulți tip chilot – acest tip de scutec imită lenjeria de corp și este potrivit pentru persoanele mai active, permițându-le acestora să se miște liber și fără dificultate;
  • Absorbantele urologice pentru adulți – asigură protecție împotriva scurgerilor și un confort ridicat;
  • Alezele – alezele pentru pat sunt ideale pentru utilizarea pe timpul nopții sau pentru pacienții imobilizați la pat. Acestea sunt impermeabile și absorbante și mențin uscate așternuturile și salteaua.

EXERCIȚIILE KEGEL

Așa cum am precizat anterior, exercițiile Kegel reprezintă cea mai eficientă metodă care ajută la controlul incontinenței urinare, iar o îngrijitoare a unui pacient care suferă de această afecțiune trebuie să dețină informații despre aceste exerciții și beneficiile lor. Cei ce suferă de incontinență urinară au mușchii pelvieni slăbiți, de aceea sunt recomandate exercițiile Kegel pentru a întări acești mușchi și a atenua problema.

Pentru a avea rezultate vizibile, exercițiile Kegel trebuie practicate regulat. Includeți în programul zilnic al seniorului o sesiune de exerciții. Explicați-i acestuia ce trebuie să facă și cât de ușor este, precum și faptul că pot fi practicate oricând, oriunde, fără ca cineva să își dea seama.

Este recomandat ca, în primă fază, pacientul să stea întins pe spate. Exercițiul constă în simularea opririi procesului de urinare, mai exact încordarea mușchilor pelvieni, iar mai apoi relaxarea acestora. La început, timpul de încordare trebuie să fie de aproximativ cinci secunde, iar cel de relaxare de aproximativ cinci minute. Practicând zilnic, se mărește timpul de încordare și se micșorează timpul de pauză, exersând astfel procesul de abținere. Concentrarea este cheia acestor exerciții. Îndrumați seniorul să își elibereze mintea și să se concentreze pe încordare. Acordați atenție respirației! Mulți pacienți au tendința de a-și ține respirația, în timp ce se încordează. Acest lucru trebuie evitat. De asemenea, vârstnicul trebuie avertizat că exercițiul nu trebuie practicat în timpul urinării propriu-zise, deoarece împiedică urinarea completă și poate înrăutăți incontinența urinară.

Numărul recomandat de repetări este de aproximativ zece pe zi.

Promedica24 recomandă îngrijitoarelor să fie răbdătoare și calme, atunci când îngrijesc vârstnici care suferă de incontinență urinară. Seniorul nu trebuie să se simtă rușinat de dumneavoastră. Din contră, trebuie să se simtă confortabil să vorbească despre problema lor și să vă ceară ajutorul. Încercați să creați un context favorabil, prin care să îi arătați compasiune, înțelegere și dorința dumneavoastră de a-l ajuta. Urmărind pacientul și încercând să luați măsurile potrivite, veți acorda un mare ajutor vârstnicului pe care îl aveți în grijă.

Incontinența urinară poate fi gestionată. Chiar dacă majoritatea seniorilor care suferă de această afecțiune se simt stânjeniți și stresați, este important să le reamintiți că există numeroase căi de rezolvare ale problemei. Ca îngrijitoare, este recomandat să urmați sfaturile Promedica24, pentru a oferi o îngrijire de calitate pacientului. Cu ajutor din partea celor dragi și cu tratamentul potrivit, pacienții pot duce o viață normală.