Lucruri pe care o îngrijitoare trebuie să le știe despre malnutriția la vârstnici
Procesul de îmbătrânire nu se manifestă la fel la toți vârstnicii, dar totuși aduce cu sine o serie de modificări care nu pot fi oprite. Ridurile, deteriorarea pielii, albirea părului, precum și creșterea în greutate sunt primele semne vizibile ale îmbătrânirii. De asemenea, la acestea se adaugă și alte afecțiuni diferite de la caz la caz, fie grave, fie mai puțin grave, ce apar în funcție de mai mulți factori.
Deoarece această perioadă din viața unei persoane este greu de acceptat, în special din cauza faptului că apar schimbări majore atât în stilul de viață, cât și la nivelul organismului, un număr semnificativ de seniori se confruntă cu probleme de natură psihică. Acestea, la rândul lor, generează și mai multe probleme de sănătate, creându-se, astfel, un lanț vicios de factori care duc la degradarea fizică și psihică a vârstnicului. Când vârstnicul observă că nu mai arată la fel de bine ca înainte, că nu se mai poate mișca la fel de bine, că are tot felul de dureri și că apar din ce în ce mai multe probleme de sănătate, el poate dezvolta depresie. Depresia poate duce la pierderea interesului pentru activitățile care îi făceau plăcere și pentru propria persoană și chiar la scăderea apetitului. O nutriție inadecvată va înrăutăți problemele de sănătate și va amplifica starea generală proastă a seniorului. Aici joacă un rol important și îngrijitoarea de seniori la domiciliu, care îl poate ajuta pe vârstnic să treacă peste efectele negative care vin odată cu poverile aduse de bolile bătrâneții. Promovarea unui stil de viață sănătos sau implementarea unei rutine zilnice de care vârstnicul se poate bucura sunt lucruri care pot aduce numeroase efecte pozitive atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății psihice.
Persoanele care doresc un post de îngrijitoare de seniori la domiciliu cu Promedica24 trebuie să dispună de anumite calități, pentru a acorda îngrijirile necesare și a îndeplini toate sarcinile specifice acestei meserii. O îngrijitoare de seniori trebuie să aibă bune abilități de comunicare, pentru a desfășura într-un mod eficient activitățile zilnice și a înțelege cât mai bine nevoile seniorului. Ea trebuie să aibă abilități de rezolvare a problemelor, deoarece vârstnicii se confruntă cu grave probleme de sănătate și trebuie să știe foarte bine modul în care trebuie să acționeze atunci când ceva nu este în regulă. De asemenea, trebuie să aibă o atenție sporită la detalii, pentru a cunoaște simptomele afecțiunii și lucrurile care pot afecta starea de sănătate a seniorului.
Îngrijirea la domiciliu este un domeniu care necesită multă răbdare și atenție, precum și un simț al responsabilității foarte mare. Deoarece mulți seniori suferă de diverse afecțiuni și probleme de sănătate, la care se poate adăuga și o stare emoțională precară, îngrijitoarea de seniori la domiciliu, fiind alături de vârstnic în fiecare zi, trebuie să își dea seama de efectele negative ce pot să apară în această perioadă din viața unei persoane.
Malnutriția la seniori
La vârsta a treia, o nutriție bună reprezintă un factor foarte important pentru menținerea stării de sănătate. Deoarece mulți bătrâni nu mănâncă corect, există un risc mai mare ca aceștia să dezvolte probleme grave de sănătate.
Malnutriția reprezintă o tulburare cronică a stării de nutriție datorită dezechilibrului între aportul nutritiv și necesitățile organismului pentru îndeplinirea funcțiilor specifice. Printre deficitele majore ce pot să apară ca urmare a malnutriției, se numără și insuficiența de vitamine și săruri minerale, fapt ce poate conduce la dezvoltarea anemiei.
În timp, vârstnicii care suferă de o alimentație inadecvată pot întâmpina diverse probleme de sănătate, de la o stare de oboseală constantă până la afecțiuni digestive, pulmonare sau cardiace. Mai trebuie spus faptul că malnutriția slăbește sistemul imunitar, ceea ce poate duce la pneumonie sau infecții serioase, iar în cazul în care seniorul suferă de o altă afecțiune, simptomele se pot înrăutăți.
Dacă nu este ținută sub control, o nutriție inadecvată poate duce la anemie sau slăbiciune musculară, afecțiuni ce pot fi puse pe seama vârstei, care pot rezulta în fracturi sau căzături. Nutriția precară, în unele cazuri, poate determina chiar și coagularea sângelui, depresie și alte probleme de sănătate ale vârstnicului.
Mulți vârstnici aflați în îngrijire în aziluri se confruntă cu problemele unei diete inadecvate. De aceea, pentru a evita apariția efectelor negative provocate de o dietă incorectă, este recomandată îngrijirea la domiciliu. Acasă, sub supravegherea medicului, a familiei și a îngrijitoarei de persoanei vârstnice, seniorul poate beneficia de un plan alimentar adecvat nevoilor sale.
Cauzele malnutriției și problemele generate de aceasta
De cele mai multe ori, cauza malnutriției pare simplă și directă, dar o îngrijitoare de seniori la domiciliu trebuie să fie conștientă de faptul că, deseori, nu este atât de simplu și că problema poate fi generată de mai mulți factori. Prea puțină hrană, o dietă săracă în nutrienți, probleme de alimentare sau de digestie puse pe seama vârstei înaintate sunt cauzele principale care pot provoca malnutriția. Dar uneori cauzele pot fi mult mai complexe.
Malnutriția la vârstnici poate proveni dintr-o serie de dificultăți care poate include factori fizici, sociali și psihologici. Iată care sunt câțiva dintre aceștia:
- Afecțiuni cronice – seniorii care suferă de afecțiuni cronice pot avea afectată capacitatea de a face cumpărături sau de a găti. Din acest motiv, aceștia au nevoie de o îngrijitoare la domiciliu, pentru a puteam primi ajutorul necesar în treburile zilnice. De asemenea, aceste afecțiuni pot determina și o scădere a apetitului. Accidentul vascular cerebral și boli care afectează funcționarea sistemului digestiv pot avea un efect negativ asupra apetitului.
- Probleme de absorbție a nutrienților – odată cu înaintarea în vârstă, se schimbă și modul în care organismul absoarbe și folosește nutrienții. În cazul seniorilor, producerea anumitor enzime digestive se diminuează, interferând cu metabolizarea proteinelor și absorbția vitaminei B12 și a acidului folic. În special absența vitaminei B12, poate avea efecte negative asupra sistemului nervos, determinând slăbire musculară sau vorbire neclară, semne ale bolilor bătrâneții, precum Parkinson sau Alzheimer.
- Medicamente – efectele secundare ale anumitor medicamente pot avea un efect negativ asupra apetitului unui vârstnic sau alterarea gustului alimentelor. Aceste medicamente includ unele antidepresive, medicamente pentru osteoporoză sau pentru scăderea tensiunii. De multe ori, principala problemă este numărul mare de medicamente pe care vârstnicii îl iau, ce poate provoca complicații în ceea ce privește abilitatea de a mânca și digera alimente.
- Diminuarea mirosului și a gustului – mirosul și gustul se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate să scadă foarte mult din savoarea alimentelor. Diverse medicamente, cum ar fi antibioticele, pot afecta pierderea sensibilității gustative și olfactive.
- Depresia – una dintre principalele afecțiuni cu care se confruntă vârstnicii, în special cei trecuți de vârsta de 65 de ani. Motivele pentru apariția sa pot fi diferite, precum doliul, problemele grave de sănătate, singurătatea sau alte afecțiuni precum cancerul sau Parkinsonul. Depresia este un factor major care poate duce la o nutriție precară.
- Dietele restrictive – față de orice alt grup de vârstă, seniorii au cel mai mare risc de a avea restricții de dietă. De multe ori, aceștia nu pot consuma alimente bogate în zahăr sau sare. Deși aceste diete au un rol important în tratarea unor afecțiuni și menținerea unei stări de sănătate adecvată, restricțiile alimentare pot duce la o scădere accentuată a apetitului. De aceea, este recomandată o dietă care să includă produse nutritive și savuroase.
O îngrijitoare de seniori la domiciliu care lucrează cu Promedica24 trebuie să știe că malnutriția este o problemă complexă și trebuie să cunoască atât semnele, cât și ce ar trebui să facă pentru prevenirea acesteia. Odată ajunsă la domiciliul vârstnicului, trebuie să se informeze despre obiceiurile alimentare ale seniorului. Dacă familia sau prietenii acestuia sunt îngrijorați cu privire la greutatea seniorului, poate fi consultat un dietetician pentru a stabili o dietă adecvată.
Îngrijitoarea trebuie să mai știe și tratamentul medicamentos al vârstnicului și să cunoască efectele secundare care le pot avea anumite medicamente asupra apetitului și digestiei. Un număr relativ mare de medicamente pentru afecțiuni mai grave pot împiedica absorbția de nutrienți și pot reduce senzația de foame.
Îmbunătățirea dietei prin planificarea unor mici gustări între mese poate fi un real ajutor. O salată de fructe sau un milkshake pentru persoanele care nu au intoleranță la lactoză pot fi suplimente importante de calorii și nutrienți. De asemenea, se poate apela chiar și la folosirea unor suplimente nutriționale, pentru seniorii cu deficiențe de proteine. Atât calciul și zincul, cât și vitaminele B6 și B12, sunt importante deoarece pot ajuta la suplimentarea nutrienților lipsă. Înainte de a lua orice supliment nutrițional, trebuie consultat medicul seniorului.
Un alt lucru care poate aduce beneficii vârstnicului și spori apetitul sunt exercițiile fizice. Acestea stimulează apetitul și în același timp întăresc musculatura și oasele, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra sănătății generale.
Problemele medicale și afecțiunile legate de vârstă pot afecta apetitul, iar în special în cazul vârstnicilor, pot determina probleme care fac hrănirea dificilă. Identificarea din timp și prevenirea apariției problemelor de nutriție cât mai curând posibil este un lucru important pentru sănătatea generală a unui senior.