Sfaturi pentru igiena vârstnicilor cu diverse afecțiuni

17 iunie 2021
Evaluați articolul

Igiena este un lucru esențial la persoanele vârstnice și, uneori, poate fi dificil de realizat, din cauza condiției psihice și fizice a acestora. Printre atribuțiile unei îngrijitoare de seniori Promedica24, se numără și îngrijirea personală a seniorului. De aceea, este indicat să vă informați despre metodele de îngrijire potrivite diverselor afecțiuni de care suferă seniorul, dar și despre anumite reguli ce trebuie respectate, pentru buna funcționare a lucrurilor.

Vârstnicii pot fi dificili atunci când vine vorba despre igiena personală a acestora, iar acest lucru poate îngreuna situația îngrijitoarei. Igiena precară poate duce la infecții, afecțiuni ale pielii sau poate agrava afecțiunile deja existente. Așadar, este important ca îngrijitoarea să acorde o atenție deosebită îngrijirii personale a vârstnicului și să respecte indicațiile medicului și ale familiei. Totodată, intimitatea acestora trebuie respectată, iar impresia independenței poate fi și ea de mare ajutor, întrucât îi îmbunătățește starea de spirit și îl relaxează pe senior, făcând experiența igeienei una mai puțin complicată. Îngrijitoarea trebuie să înțeleagă comportamentul reticent al vârstnicului, având în vedere că această activitate a fost făcută independent și în intimitate întreaga viață. În plus, răbdarea este esențială în asemenea situații. Seniorul se poate simți stânjenit, în primă fază, dar dacă îngrijitoarea va ști cum să gestioneze situația, acesta va privi cu alți ochi situația și va fi mai deschis către ajutorul primit. Un sfat important este să încercați, ori de câte ori este posibil, să îl acoperiți pe senior cu un prosop ori cu un halat, astfel încât să acesta să se simtă mai confortabil.

O situație specială apare atunci când seniorul suferă de o boală mintală, precum demența sau boala Alzheimer.

Igiena vârstnicilor care suferă de Alzheimer

Momentul îmbăierii este de cele mai multe ori dificil la vârstnici, dar mai ales pentru cei care suferă de afecțiuni mintale, precum boala Alzheimer. Pierderile de memorie ale acestora, produc confuzii și teamă, iar îngrijitoarea trebuie să știe cum să gestioneze situația. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a eficientiza procesul de igienă personală:

  • Stabiliți un program zilnic

Chiar dacă vârstnicii nu trebuie să facă baie zi de zi, este mult mai ușor să stabiliți un program care include acest moment în fiecare zi, la o anumită oră, pentru bolnavii de Alzheimer. Astfel, baia va intra în fluxul normal al lucrurilor, precum somnul și luarea mesei și nu va mai fi ceva neplăcut pentru el. O rutină pe care acesta o cunoaște reduce stresul și anxietatea, iar acesta va opune mai puțină rezistență.

  • Transformați activitatea individuală într-una de echipă

Pe tot parcursul băii, îngrijitoarea trebuie să îi reamintească seniorului că nu este singur și nu se află în pericol. Folosiții sintagme precum „acum e timpul să facem baie!”, „noi vom folosi produsele tale preferate”, sintagme care conțin cuvântul „noi”, care îi arată seniorului că nu are de ce să îi fie teamă.

  • Informați vârstnicul despre fiecare acțiune

Pacienții care suferă de Alzheimer nu trebuie luați prin surprindere, iar acțiunile de orice fel trebuie anunțate. Astfel, ei se vor simți confortabil și se evită o posibilă criză bruscă. Îngrijitoarea de bătrâni Promedica24 trebuie să îl anunțe pe bătrân ce urmează să facă, de exemplu „acum urmează să folosim săpunul și să curățăm pielea” sau „baia este gata! E timpul să ne schimbăm hainele!”. Pentru a păstra o oarecare independență a bătrânului, îngrijitoarea îl poate ghida în acțiunile sale și îl poate lăsa să se îmbrace ori să se pieptăne singur, dacă condiția fizică a acestuia îi permite.

  • Folosiți dușul

Dușul le dă ocazia seniorilor să controleze când pornesc și când opresc apa, acest lucru fiind foarte important pentru bolnavii de Alzheimer. Unii specialiști spun că faptul că vârstnicii cu Alzheimer au control asupra lucruilor reduc din stresul și anxietatea acestora. Este recomandat ca seniorul să stea jos, înainte ca apa să pornească. Îngrijitoarea poate porni apa, dar nu înainte de a-l anunța pe acesta. După ce temperatura este reglată, îngrijitoarea va încuraja seniorul să atingă apa și va începe să îl ude treptat. Suntetul puternic al apei îl poate deranja pe senior și îi poate provoca irascibilitate, de aceea este bine ca apa să nu fie pornită la nivelul maxim.

  • Creați o atmosferă pozitivă

Se poate întâmpla ca seniorul să refuze baia, dar îngrijitoarea nu trebuie să îl forțeze. Este recomandat să se evite argumentele, precum „nu ai mai făcut baie de multă vreme” sau explicarea importanței igienei personale. Motivele logice nu sunt cele mai potrivite pentru a convinge un pacient care suferă de Alzheimer. Este bine ca îngrijitoarea să pună accentul pe lucruri simple și pozitive, care îi dau o stare relaxantă. De asemenea, recompensa de după baie poate reprezenta o modalitate de a-l convinge pe senior să facă baie. Gândul că după terminarea băii, a spălatului pe dinți sau a pieptănatului îi va aduce o activitate plăcută de el în schimb, va ușura situația.

Atmosfera din încăpere joacă un rol important în procesul de igienă personală și trebuie acordată atenție asupra ambientului. Pentru a reduce din anxietatea bătrânului, îngrijitoarea poate pune muzica lui preferată în surdină și poate încălzi de dinainte încăperea. În plus, momentul băii se poate denumi „momentul de relaxare”, pentru a crea o idee plăcută în mintea seniorului.

  • Mențineți căldura și confortul seniorului

Seniorii care suferă de Alzheimer trebuie să se simtă întotdeauna confortbail și în siguranță. De aceea, unii specialiști recomandă acoperirea cu un prosop, umezit cu apă caldă, în timpul dușului. În acest mod, seniorului nu îi va fi răcoare și nu va simți disconfort.

Îngrijitoarea trebuie să folosească imediat după terminarea dușului un prosop mare și călduros pentru a șterge pielea seniorului.

Igiena persoanelor care suferă de demență

La fel ca în cazul pacienților ce suferă de boala Alzheimer și cei ce sunt afectați de demență prezintă dificultate când vine vorba de igiena personală. Metodele de gestionare a situației sunt relativ asemănătoare în cazul ambelor afecțiuni. O altă problemă care poate apărea la vârstnicii cu afecțiuni mintale este momentul schimbării hainelor.

Seniorii care suferă de demență pot refuza să își schimbe hainele sau insistă să doarmă în aceleași haine în care au petrecut și restul zilei. Există mai multe motive care stau la baza acestui comportament, printre care se numără dorința de independență și control, dificultățile locomotorii, nu observă petele ori mirosul și disconfortul produs de ideea schimbării.

Dacă hainele nu necesită o schimbare imediată, există posibilitatea și de a nu fi schimbat zi de zi. Îngrijitoarea trebuie să stabilească împreună cu familia seniorului acest aspect.

  • Schimbarea hainelor pe ascuns

Dacă seniorul este de neînduplecat, atunci există diverse trucuri pe care îngrijitoarea de bătrâni în Germania le poate aplica. Unul dintre acestea este schimbarea hainelor, după ce vârstnicul a adormit. Îngrijitoarea poate să schimbe în liniște hainele murdare ale acestuia și să îi pregătească haine curate. O altă modalitate este de a sugera familiei bătrânului, cumpărarea mai multor haine de același fel, astfel încât schimbarea să nu îi provoace agitație acestuia.

  • Mai puține alegeri

Seniorii care suferă de demență pot fi derutați ușor, de aceea este bine să aibă cât mai puține alegeri de făcut. Pentru aceasta, îngrijitoare îi poate oferi seniorului drept variante, doar haine potrivite sezonului, haine în culori solide, fără modele care îi pot distrage atenția și îl pot agita, haine ușor de îmbrăcat, largi și adaptate nevoilor fizice ale acestuia. Este de evitat confuzia vârstnicului. Îngrijitoarea poate așeza câteva variante de ținute pe pat, însă ar trebui să păstreze ordinea acestora de fiecare dată.

  • Evitați motivele logice și critica

La fel ca și în cazul bătrânilor bolnavi de Alzheimer, seniorii care suferă de demență nu pot înțelege motivele logice pe care noi restul le avem. De asemenea, este bine ca îngrijitoarea să evite critica, precum „hainele sunt foarte murdare, trebuie schimbate!”. Nu este indicat ca seniorul să se simtă în pericol, sub nicio formă. Îngrijitoarea trebuie să știe că pacienții bolnavi de demență cauzează o leziune a creierului care îi face să creadă doar ceea ce ei gândesc, nefiind importantă realitatea.

Igiena vârstnicilor este mai dificil de întreținut decât cea a tinerilor, fie din motive ale degradării fizice, fie din cauza degradării psihice. Cum în atribuțiile unei îngrijitoare bătrâni în Germania intră și îngrijirea personală a seniorului, aceasta trebuie să fie bine informată și să cunoască metodele menite să îi ușureze munca. Trebuie înțeles faptul că seniorii, mai ales cei care suferă de boli mintale, nu gândesc la fel ca restul persoanelor.

Boalile Alzheimer și demența produc leziuni la nivelul creierilor, iar acest lucru le afectează gândirea. Aceștia nu mai sunt conștienți de lucrurile reale, din prezent și de aceea nici nu pot înțelege unele lucuri, precum importanța igienei și a îngrijirii personale. Sfaturile Promedica24 sunt oferite în scopul documentării îngrijitoarelor care se pregătesc să plece la muncă în Germania. Orice metodă pentru a reuși convingerea seniorului să mențină o igienă personală normală trebuie discutată și stabilită cu familia acestuia. De asemenea, indicațiile medicului și restricțiile trebuie respectate cu strictețe.