Sfaturi pentru îngrijitoarele de persoane vârstnice care doresc să învețe limba germană
O persoană care dorește să aplice pentru un job ca îngrijitoare vârstnici în Germania trebuie să știe limba germană cel puțin la nivel începător. Un nivel bun al acestei limbi aduce numeroase beneficii cum ar fi: ușurința de a se adapta noului mediu, crearea de noi relații, posibilitatea câștigării unui salariu mai mare și construirea unei imagini mai bune în ochii persoanei îngrijite și ai familiei acesteia.
Promedica24 îi încurajează pe cei ce doresc un job în îngrijire persoane vârstnice la domiciliu să învețe bine limba deoarece le va fi mai ușor să înțeleagă nevoile pacienților și se vor acomoda mai repede cerințelor de lucru. Astfel, compania organizează cursuri gratuite de limba germană în diferite orașe din România și pune la dispoziție doritorilor cursuri gratuite de limba germană în format digital.
Metode de studiu
Chiar dacă se spune că limba germană este grea, acest mit trebuie spulberat. Orice limbă este dificilă însă cu ambiție și o bună organizare se poate învăța.
O îngrijitoare de vârstnici în Germania trebuie să știe că există diferite metode dezvoltate de specialiști care pot fi de ajutor în învățarea unei limbi străine. Dintre acestea:
- Metoda traducerii – se concentrează mai mult pe studiul gramaticii și a vocabularului și pune accentul pe învățarea conștientă și deductivă.
- Metoda directă – este opusul primei metode, accentul fiind pus pe imagini, pantomimă și conversație.
- Metoda audio-linguală – utilizează dialogul, repetiția și jocul de rol drept instrumente principale ale învățării.
- Metoda tăcerii – se bazează pe interacțiune, fiind nevoie de un profesor care doar să sugereze greșelile în timp ce studenții sunt încurajați să se auto-corecteze.
Sfaturi pentru învăţarea rapidă a limbii germane
Dacă se dorește un loc de muncă ca îngrijitoare seniori în Germania însă limba este total necunoscută, iată o serie de sfaturi pentru învățarea rapidă a limbii germane.
- Descoperirea motivației. Pentru ca învățarea să fie continuă și ușoară, este nevoie ca persoana să știe exact de ce și-o dorește și să vizualizeze țelul final. Cu cât motivul este mai puternic, cu atât va fi mai ușor procesul de învățare.
- Orice lucru făcut trebuie gândit în limba germană. Este recomandat ca, atunci când se poate, să se discute cu membrii familiei în această limbă sau chiar să se vorbească cu sine însuși, cu voce tare, în timp ce se întreprind diverse activități. Fie că este vorba de curățenie prin casă sau grădinărit, persoana trebuie să încerce să traducă totul în germană.
- Greșelile trebuie să motiveze, nu să dezamăgească. Toată lumea greșește însă asta nu ar trebui să demotiveze o persoană care vrea să învețe, ci din contră, să o ajute să se dezvolte. Este indicată realizarea unui caiet al greșelilor în care să fie trecute și corecturile.
- Graba strică treaba. Majoritatea celor care se apucă de învățat limba germană au impresia că vorbesc foarte încet. Și așa este. Este normal ca la început să se rostească rar cuvintele și e bine să se acorde o atenție deosebită pronunțării corecte, chiar dacă este lentă.
- O limbă străină se învață prin utilizare. Cel care învață trebuie să se expună, să comunice cu persoane care știu limba, atât verbal, cât și în scris. Dacă persoana va face acest lucru des, îi va fi mai ușor să înțeleagă și să memoreze informațiile.
- Nu-i nici ușoară, nici imposibilă. Dacă se pornește de la bun început de la ideea că este greu să înveți limba germană, așa va fi. Nimic nu este imposibil atâta timp cât există voință și curaj.
- Nimic nu se învață „peste noapte”. Cu sau fără profesor, limba germană se învață exersând zilnic, cu mult efort și dedicare. Participarea la cursuri speciale este ajutătoare însă fără lucrul de acasă, limba va rămâne în continuare străină.
- Organizarea este cheia către reușită. Un bun „student” ar trebui să dedice minimum o oră pe zi pentru studiu și să învețe nu doar să comunice verbal, ci și în scris.
- Vocabularul trebuie să fie relevant. Un vocabular de bază conține cele mai utilizate 100 de cuvinte la care se adaugă abia mai târziu cele specifice domeniului de activitate. Deci, întâi cuvintele uzuale!
- Mass-media ajută. Este recomandat ca, ori de câte ori este posibil, „studentul” să se uite la emisiuni TV, filme și să asculte emisiuni radio în limba germană.
- Unde-s doi puterea crește… și limba germană se învață mai ușor. Este recomandată găsirea unui partener de studiu. Acesta poate fi o persoană care are același țel sau una care știe limba germană și poate ajuta.
Persoanele care doresc să aplice pentru un loc de muncă ca îngrijitoare/îngrijitor seniori în Germania trebuie să știe limba germană cel puțin la nivel începător, pentru a putea înțelege nevoile persoanei îngrijite și pentru a se descurca în viața de zi cu zi. Promedica24, din dorința de a le ajuta, le pune la dispoziție cursuri de limba germană gratuite în format digital.
Acestea sunt trimise pe adresa de e-mail a solicitantului sau prin intermediul rețelei de socializare Facebook. De asemenea, compania organizează și cursuri gratuite în diverse orașe din România, acestea fiind anunțate din timp pe rețeaua de socializare.